De vanligaste takformerna och deras takbeläggning

Takformer och takbeläggning

 

Takformen är avgörande för bostadens utseende. Därför är det viktigt att i samråd med en arkitekt välja ett tak som passar din stil. Möjligheterna kan tyckas oändliga: varje taktyp har unika egenskaper och är lämpligt för olika typer av takbeläggning. Vi förstår att det kan vara förvirrande. Därför vill vi ge dig en översikt över de vanligaste taken och vilka tätskiktssystem som lämpar sig för dessa. Praktiskt när du vill bygga nytt eller renovera ditt befintliga tak!

De vanligaste takformerna

I den här artikeln skiljer vi på platta-och låglutande tak, traditionella sadeltak, mansardtak och tälttak, eftersom dessa är de mest förekommande taken. Varje taktyp har sin prislapp med olika för- och nackdelar. På vissa platser är byggnormerna väldigt strama, vilket innebär att du måste lämna in en ansökan om bygglov för att kunna bygga en speciell takform. Se därför till att ta reda på vad som gäller i förväg. Det platta- och låglutande taket samt sadeltaket är vanliga former som inte borde orsaka problem vid bygglov.

Platta- och låglutande tak

Platta tak är populärt på moderna bostäder. Oftast har det en lätt lutning, för att vatten snabbt kan rinna bort. Takformen är enkel att lägga och det ger dig dessutom möjligheten att på ett enklare sätt installera solpaneler eller ett grönt tak.

Letar du efter ett lämpligt tätskikt för ditt platta- och låglutande tak? Då är Bitumen eller PVC utmärkta val. Med ett bitumenbaserat tätskikt får du garanterat en hållbar takbeläggning med ett mycket fördelaktigt pris och kvalitetsförhållande. Materialet kan svetsas på plats i både enkla och dubbla skikt. Arbetar du hellre utan svets? Det finns även material som kan fästas mekaniskt alternativt med lim. Eller vad sägs om våra användarvänliga självhäftande rullar? Både Bitumen och PVC garanterar en lång livslängd för ditt tak.

Sadeltak

Sadeltaket är en traditionell takkonstruktion som är vanlig för olika bostadstyper. Takets lutning brukar vara minst 15°, men lutningen kan anpassas efter dina önskemål. För bra avrinning av regnvatten måste en takränna monteras på båda sidor.

Sadeltaket täcks oftast av klassiska takpannor. I dessa fall är det mycket viktigt att använda ett högkvalitativt underlag. Underlagspapp av SBS-bitumen är ett bra alternativ för sadeltak. Tänk även på att använda ett högkvalitativt isoleringsmaterial. Du kan isolera ett sadeltak längs insidan, utsidan eller via vindsgolvet. SOPREMA erbjuder ett isoleringsmaterial för varje metod.

Mansardtak

Mansardtak kallas även för ett ‘brutet tak’, då det har ett brutet takfall. Dessa tak har två olika lutningar och lutar brantare neråt ungefär två tredjedelar från taknocken. En fördel med takformen är att du enklare kan inreda vinden, eftersom takets nedre del lutar mindre inåt. Det får även huset att se större ut, samtidigt som det ger ett lyxigare intryck. Några nackdelar med mansardtak är att de är svårare att både underhålla och byta.

För denna taktyp kan du använda tegel, plåt eller shingel som takbeläggning. Precis som för sadeltak är det viktigt att använda en högkvalitativ underlagspapp. Även här rekommenderar vi SBS-bitumen som underlag. Om läckage uppstår, är det oftast runt takfönster eller genomföringar. Med SOPREMAs flytande tätskikt vattentätar du dessa områden med perfekt prestanda.

Tälttak

Ett tälttak är ett pyramidformat tak med minst tre, men oftast fyra, triangulära takfall som möts som en spets högst upp. Formen gör att det även kallas för ‘pyramidtak’. Taket saknar nock och lutningen hjälper vattnet att rinna bort. Då tälttak minskar boytan avsevärt, används taktypen oftast för lusthus och paviljonger.

Tälttak vattentätas oftast med takpannor eller takpapp.

Andra takformer

Det finns självklart även andra takformer, men dessa är mindre vanliga. Vill du ha mer information om olika taktyper och deras takbeläggning? Kontakta oss för mer information. Hos SOPREMA hittar du allt du behöver inom tätskikt och isolering på ett och samma ställe.