SBS eller APP? En kort guide om bitumen

SBS eller APP? En kort guide om bitumen

 

Det är redan allmänt känt att den trögflytande vätskan bitumen lämpar sig perfekt som tätskikt. Och kanske vet du också att ett bitumenbaserat tätskikt håller i cirka trettio år, är uv-beständigt och beträdbart. Men visste du att bitumen måste behandlas innan det kan användas som takbeläggning? Först efter tillsats av polymerer och armering kan materialet användas som tätskikt på tak. Observera att det finns olika typer av bituminösa tätskikt på marknaden, som behandlats på olika sätt och därför har olika egenskaper. I denna artikel förklarar vi skillnaden mellan SBS-bitumen och APP-bitumen så att du vet vad du köper.

SBS-bitumen har en väldigt lång livslängd

SBS-bitumen är sammansatt av elastomer. SBS står för styren-butadien-styren, ett syntetiskt gummi som ger de bituminösa takvåderna högre elasticitet. Tack vare smidigheten kan takvåderna anpassa sig och är funktionen hos underliggande konstruktioner, till exempel isolering, inte i vägen. Dessutom har bituminösa SBS-membran utmärkt vidhäftning vilket minskar risken för läckor.

För att uppnå god styrka hos SBS-bitumen måste mindre syntetmaterial tillsättas. Membranet är därför mindre uv-beständigt och måste täckas med skifferflis, eller med singel som ballast. Då når solstrålarna inte bitumenskiktet. I detta fall är SBS-membranen Sopralene MF 5500 ett bra val. Denna produkt innehåller brandhämmande tillsatser och armering av polyesterkomposit och används som enlagstäckning eller vid flerlagstäckning. Sopralene MF 5500 har en väldigt lång livslängd.

APP-bitumen är ytterst uv-beständigt

Takvåder av APP-bitumen består av en kombination av bitumen och en plast, nämligen ataktisk polypropylen. Denna polymer ser till att den bitumenbaserade takbeläggningen förblir mjuk även vid extrema omgivningstemperaturer. Takbeläggningen tar nämligen över plastens egenskaper och kan därför utsättas för extrema omgivningstemperaturer. Tack vare APP höjs nämligen mjukpunkten – temperaturen vid vilken materialet övergår från fast till flytande form – från 50 grader till 140–150 grader.  Dessutom blir membranet uv-beständigt och håller längre.

Sopragum Techno Venti-membranen från SOPREMA har förstärkts med armering av polyesterkomposit och har en tjocklek på fyra millimeter. De används som enlagstäckning av tak.

Låt en expert hjälpa dig

Vet du inte vilken typ av bitumen som är bäst för din specifika situation? SOPREMA erbjuder båda typer och kan ge dig de råd du behöver. Kontakta våra experter, de hjälper dig gärna.