Därför är gröna tak och solpaneler den perfekta kombinationen

Fördelarna med solpaneler är sedan länge kända. Tack vare denna miljövänliga konstruktion minskar inte bara dina energiräkningar, utan även din bostads CO2-utsläpp. Dessutom ökar bostadens värde. Att det även finns många fördelar med gröna tak är inte heller något nytt, men visste du att solpaneler och sedum tillsammans ger ännu mer? I den här artikeln berättar vi varför solpaneler och ett extensivt grönt tak är den perfekta kombinationen.

Ännu effektivare

Somrarna blir allt varmare och det är inte längre ovanligt med temperaturer upp till 35°C. Det kan verka som de perfekta förhållandena för solpaneler. Ju varmare, desto effektivare, eller hur? Men så är inte fallet. Forskning visar att solcellernas verkningsgrad är som bäst när det är cirka 26°C ute. När det är varmare stiger yttemperaturen på ett bituminöst platt tak avsevärt. Under riktigt varma dagar är det vanligt att takmembranets yttemperatur är mellan 70°C och 80°C, vilket gör att solpanelernas omgivningstemperatur blir så varm att verkningsgraden sjunker kraftigt. Till skillnad från ett vanligt papptak har ett grönt tak förmågan att absorbera värme. När växterna på taket är fullvuxna, gör dagg och regn så att sedumen 'transpirerar'. Detta bidrar till att solpanelernas omgivningstemperatur sjunker, vilket också optimerar effektiviteten. Genom att kombinera sedumtak och solpaneler ökar verkningsgraden med 4-5%.

Sedumtak med större biologisk mångfald

Solens strålar kan bli påfrestande för sedumen på ett grönt tak. Inget problem i sig då taket är gjort för att klara varma sommardagar. Vegetationen kan däremot bli väldigt torr och det påverkar den biologiska mångfalden. Genom att installera solpaneler skapar du skugga för växterna på taket. Då solen rör på sig får olika delar av taket skugga, vilket ger en perfekt växling mellan ljust och mörkt, svalt och varmt! Resultatet är en större mångfald på det gröna taket och en oas för insekter.

Ett grönt tak eller solpaneler först?

Helst installeras det gröna taket först så att dränerings- och substratskiktet finns som grund. På detta sätt skyddas takbeläggningen bättre och sedummattornas vattenhållande kapacitet kan utnyttjas optimalt. Det går dock även att anlägga ett grönt tak efter det att solpanelerna har installerats. Har vi övertygat dig om att gröna tak och solpaneler är den perfekta kombinationen? Hos SOPREMA hittar du tätskikt speciellt avsedda för gröna tak, såsom SOPRALENE GARDEN 5800. Tveka inte att kontakta oss för mer information. Våra experter hjälper dig gärna att välja rätt takkonstruktion eller att utforma ett sedummiljötak.