EPDM gummi eller bitumen?

Professionella takläggare har i åratal valt bitumen som tätskikt för att täta tak, eftersom materialet både är väl beprövat och högkvalitativt. Under de senaste åren har gummidukar av EPDM dock blivit ett allt populärare alternativ. Trots detta förblir bitumen med sina fördelar förstahands valet. Nedan listar vi 15 fördelar med bituminösa takmaterial.

Konkurrenskraftigt pris

Det är oftast billigare att köpa ett bitumeniöst tätskiktssystem än att köpa ett EPDM system. 

Lång livslängd

Bitumen har en bevisad livslängdmer än 40 år. Materialet ger därför optimalt värde för pengarna. Är det dags för en takrenovering? Ett bitumeniöst takpapp kan läggas ovanpå ett gammalt lager, medans ett EPDM tak måste bytas ut helt.

Kan läggas i fler lager

Till skillnad från en EPDM duk kan bitumen appliceras i flera lager. Ett tak med fler lager tätskikt erbjuder bättre hållbarhet och skydd mot slitage än ett tak med endast ett lager.

Finns även i vitt

SOPREMA erbjuder bituminösa membran med ett vitt ytskikt. Takbeläggningen kan appliceras i ett eller fler lager och reflekterar solens strålar på taket. Tack vare denna egenskap får taket en hög termisk emission.

Hög draghållfasthet

Bituminösa takmaterial ger en högre draghållfasthet än EPDM tätning (med komposit 250 g / m2).

Utan lösningsmedel

När du applicerar ett tak av bitumen behöver du inte använda något lösningsmedel för att täta fogarna. Förutom de positiva egenskaperna för din egen hälsa, gynnar detta alternativ även miljön.

Högre mekaniskt motstånd än EPDM

Bitumen rekommenderas starkt när du installerar ett intensivt grönt tak. Materialet har ett högt mekaniskt motstånd, vilket har blivit testat i det så kallade stylo-testet. Tack vare denna egenskap är risken för att ytan skadas minimal när du går på ett bituminöst grönt tak.

Skydd mot rotgenomträngning

Gröna tak kräver skydd mot rotgenomträngning. Därför erbjuder SOPREMA takpapp av bitumen som även skyddar ditt tak mot rottillväxt.

Lätt att dela upp i sektioner

När du installerar ett grönt tak är det mycket viktigt att takbeläggningen delas upp i sektioner. På så sätt behöver du inte gräva upp hela taket när en del av tätskiktet måste repareras. Med ett bitumeniöst tätskikt är det enkelt att dela upp taket i sektioner.

Ansluter bra till en bituminös ångspärr

Du kan enkelt svetsa ihop takbeläggning av bitumen med ett bituminöst underlag. Tätskikt av bitumen går därför utmärkt att kombinera med en bituminös ångspärr.

Lämplig för återvinning av regnvatten

Vill du använda taket för återvinning av regnvatten? I så fall ger ett bituminöst toppskikt med skifferflis bästa möjliga resultat, eftersom materialet förhindrar att vattnet blir brunt och oanvändbart.

Är elastiskt

EPDM gummi beskrivs oftast som "väldigt elastiskt", vilket är en korrekt beskrivning. SBS-bitumen har dock samma elastiska egenskaper som EPDM.

Kan installeras året runt

EPDM kan inte installeras vid låga temperaturer. Bitumen däremot kan appliceras året runt, även under de kalla vintermånaderna. Materialet är till och med lätthanterat vid minusgrader.

Krymper mindre än EPDM

Bitumen påverkas väldigt lite av olika temperaturer, vilket innebär att materialet inte kommer att krympa lika mycket som en EPDM gummiduk efter installation.

Enkelt att montera

Det behövs inga speciella (dyra) verktyg för att installera bitumen. För installation av EPDM gummidukar å andra sidan, behöver du rengöringsmedel, primers, EPDM lim eller tejp med mera. För att limma epdm gummi, behövs ett speciellt lim framtaget just för EPDM. Vill du veta mer om fördelarna med bitumen eller har du andra frågor? Tveka inte att kontakta våra produktspecialister.