De 3 mest uppmärksammade cirkulära byggprojekten i Benelux

cirkulärt byggande

 

Byggbranschen håller på att förändras eftersom vi måste bygga mer hållbart för att kunna rädda miljön. Intresset för cirkulära byggprojekt har ökat enormt under det senaste året. De här fantastiskacirkulära byggnaderna är beviset på detta. 

1. The Green House i Utrecht: äta gott i cirkulär byggnad

Den imponerande paviljongen The Green House i nederländska Utrecht är ritad av arkitektbyrå Cepezed. I byggnaden finns en restaurang som arbetar enligt tre principer: reduce, recycle och reuse. Men det är inte bara menyn som går i hållbarhetens tecken. Även byggnaden i sig är 100% cirkulär. Hela komplexet är demonterbart och kan byggas upp på nytt på en annan plats. Dessutom leasades allt byggmaterial – ett föredöme för alla framtida cirkulära projekt!

2. ’t Centrum av Kamp C: den första cirkulära byggnaden i Belgien

Initiativtagare Kamp C ska inom kort påbörja byggnationen av Centrum ’t Kamp, den första cirkulära byggnaden i Belgien. Planerna ser lovande ut: byggnaden kommer inte endast att vara hållbar och energipositiv utan också helt anpassningsbar. Alla material kan användas på nytt och fler cirkulära projekt kommer att genomföras på samma plats under kommande år.

3. Även SOPREMA riktar in sig på cirkulärt byggande

Bostadsbolaget Zonnige Kempen har satsat på hållbara byggprojekt sedan det grundades 1963. När företaget beslöt att bygga ut sina kontor började det söka efter cirkulära byggmaterial. Byggteamet hamnade snabbt hos SOPREMA. 

Den naturliga träfiberisoleringen från PAVATEX visade sig uppfylla alla krav. Detta material är tillverkat av träavfall från sågverk och är helt nedbrytbart. Zonnige Kempen valde Pavaflex Plus med en tjocklek på 22 centimeter. Dessutom användes PAVATEX Isoroof, Pavaplan-stabilitetsskivor och putsade Pavawall-GF-isoleringsskivor i kontoren.

Det är inte bara Zonnige Kempen som upptäckt de speciella egenskaperna hos PAVATEX. Matthijs Bourdrez som bor i ett biobaserat flytande hus har tack vare naturlig träfiberisolering fått ett hälsosamt och angenämt inomhusklimat. Matthijs bostad ligger mitt i det mest hållbara bostadsområdet i Europa: Schoonschip i Amsterdam-Noord. Detta unika bostadsinitiativ ansluter perfekt till de miljövänliga principerna som ligger till grund för tillverkningen av PAVATEX. I Matthijs bostad användes Diffutherm-träfiberisoleringspaneler på ytter- och innerväggar. Mellan dessa skivor lades en flexibel isoleringsmatta. Tack vare isoleringsmaterialets porösa fiberstruktur filtreras omgivningsljud bort. Matthijs kan alltså njuta av sitt hem i lugn och ro, utan att störas av luftburet buller eller stomljud.

Är du intresserad av PAVATEX? Kontakta oss för mer information om denna innovativa och naturliga isolering.