Anlägga grönt tak? Det här ska du tänka på

 

Gröna tak är väldigt populära. Framför allt i städer uppskattas det naturliga inslaget. Överväger du att anlägga ett grönt tak? Då är det viktigt att ta hänsyn till vissa viktiga faktorer. Då vet du säkert att ditt gröna tak håller hög kvalitet.

Välj mellan olika typer av gröna tak

Det finns olika typer av gröna tak. Innan du anlägger ett grönt tak ska du besvara ett par frågor: Vill du använda taket som trädgård? Är du villig att lägga tid på underhåll av det gröna taket? Om svaret på båda frågorna är “ja” ska du välja ett intensivt grönt tak. Det kräver samma underhåll som en trädgård. Växtligheten kan bestå av kryddor, gräs och till och med träd. Det är viktigt att takkonstruktionen är tillräckligt stark, eftersom ett grönt tak kan väga upp till 1 000 kg/m2. När det regnar blir det ännu tyngre.

Vill du hellre ha ett grönt tak som kräver mindre underhåll? Välj då ett extensivt grönt tak. Vegetationen på denna typ av tak består av mossor, gräs och fetbladsväxter. Även detta tak kräver en del underhåll. Det rekommenderas att inspektera taket och utföra underhåll två gånger om året.

Välj rätt takbeläggning

En pålitlig och lämplig takbeläggning kan bespara dig mycket bekymmer. Ibland används EPDM för tätning av gröna tak. Detta syntetiska material är väldigt tunt och inte särskilt punkteringsbeständigt. Därför är det inte lämpligt som takbeläggning på ett grönt tak. Det är bättre att välja ett bituminöst tätskiktssystem för att undvika problem. Dessa membran är dessutom ofta rotbeständiga och ytterst punkteringsbeständiga, så att du utan problem kan gå på taket. Eftersom denna takbeläggning kan läggas i dubbla skikt är även det underliggande isoleringslagret väl skyddat. Vår Sopralene MF 5800 Garden är speciellt framtagen för gröna tak och är rotbeständing och ytterst punkteringsbeständig.

Dela in taket

Om du delar in taket och takbeläggningen i olika delar besparar du massor av arbete om läckage skulle uppstå. Då kan du snabbt hitta läckan och åtgärda den. Det är enkelt att dela ett bituminöst tätskikt i delar. Ett grönt tak där EPDM används måste helt grävas upp vid läckage, vilket kostar mycket tid och pengar att återställa. Risken att läckage uppstår är dessutom avsevärt större för EPDM. Risken för läckage minskar vid användning av ett bituminöst dubbelt skikt jämfört med ett enkelt tunt skikt av plastfolie. Bitumen har dessutom en mycket lång livslängd på i genomsnitt 40 år.

Vill du ha mer information om gröna tak och lämpliga bituminösa tätskikt? Tveka inte att kontakta oss.