Att hålla sig till historien: bevara lokalt arv med innovativa material

 

Att bevara byggnadens speciella eller arkitektoniska egenskaper är ofta en utmanande uppgift, speciellt när externa faktorer som kostnaden för materialutbyte, försäkring och estetik spelar en viktig roll i uppbyggnaden av strukturen. I takt med att kostnaden för metallerna bly och koppar ökar har många upptäckt att det är svårt att ersätta dessa material med något annat, i synnerhet för byggnadsminnesförklarade objekt.

Taktäcknings- och vattentätningsteknikerna förbättras ständigt tack vare att tillverkare av tätskiktssystem investerar i forskning och produktförnyelser för att kunna leverera produkter som möter kundernas behov i dagens Sverige. Det betyder att det finns många moderna byggmaterial finns tillgängliga som alternativ till mer traditionella material som bly och koppar.

Koppar

Ett exempel på denna typ av produktinnovation som kan gynna byggnadsvården är utvecklingen av PVC-tätskikt. Under åren har utvecklingen av dessa flexibla tätskikt ökat. PVC-tätskikts används i allt större utsträckning för att hålla tak vattentäta, men också för att ge det estetiska utseendet av bly, zink och koppar. Under tillverkningen av PVC-takduken Copper Art tillsätts kopparpartiklar till takduken. Resultatet blir att takduken får en kopparaktig färg som tillsammans med stående svetskanter ger taket samma estetiska utseende som ett traditionellt koppartak med vikta sömmar. Allteftersom takduken exponeras för väder, vind och solljus går den från att vara ljust kopparfärgad till en mörkare kopparton.

Att använda ett modernt tätningssystem, som Copper Art PVC-takduk, medför inte bara fördelar som flexibilitet för olika profiler och exempelvis vågformade tak och kupoler, utan det förhindrar också stöldförsök eftersom PVC-takdukar inte har det höga återförsäljningsvärdet som kopparmetall har. Detta kan ofta vara en fördel när det gäller att skaffa försäkringar, speciellt i de fall där det redan förekommit stöld av delar på ett metalltak.

För att få veta mer om hur detta material används kontakta SOPREMA idag.