De vanligaste typerna av tak och deras takbeläggning

 

Taket är avgörande för bostadens utseende. Därför är det viktigt att i samråd med en arkitekt välja ett tak som passar din stil. Möjligheterna kan tyckas oändliga: varje typ av tak har unika egenskaper och är lämpligt för olika typer av takbeläggning. Vi förstår att det kan vara förvirrande. Därför vill vi här ge dig en översikt över de vanligaste taken och vilka tätskikt som är lämpliga. Praktiskt när du vill bygga nytt eller renovera ditt befintliga tak!

DE VANLIGASTE TYPERNA AV TAK

I den här artikeln skiljer vi på platta tak och traditionella sadeltak eftersom dessa förekommer mest. Varje typ av tak kommer med en prislapp och har olika för- och nackdelar. På vissa platser är byggnormerna väldigt stränga och måste man lämna in en ansökan om bygglov för att bygga en speciell takform. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i förväg. Det platta taket och sadeltaket är vanliga former som inte borde ge problem med bygglov.

PLATT TAK

Det platta taket är populärt på moderna bostäder. Oftast har det en lätt lutning så att vatten rinner bort snabbt. Denna typ av tak är enkelt att lägga. En ytterligare fördel är möjligheten att enkelt installera solpaneler.

Letar du efter ett lämpligt tätskikt för ditt platta tak? Då är bitumen eller TPO ett utmärkt val. Med ett bitumenbaserat tätskikt får du garanterat en hållbar takbeläggning med ett mycket fördelaktigt pris-kvalitetsförhållande. Denna typ av material kan svetsas på plats i både enkla och dubbla skikt. Arbetar du hellre utan svets? Det går lika bra att limma eller sätta fast bitumen mekaniskt. Eller vad sägs om våra användarvänliga självhäftande rullar? Även TPO garanterar en lång livslängd för ditt tak.

SADELTAK

Sadeltaket är en traditionell takkonstruktion som är vanlig för olika bostadstyper. Lutningen hos takytorna är oftast minst 15°, men kan göras så lutande som du önskar. För bra avrinning av regnvatten måste en takränna monteras på båda sidor.

Sadeltaket täcks oftast av klassiska takpannor. Då är det mycket viktigt att använda ett högkvalitativt underlag. SBS bitumen är ett ypperligt val även för sadeltak. Tänk också på att använda ordentlig isolering. Du kan isolera ett sadeltak längs insidan, utsidan eller via vindsgolvet. SOPREMA erbjuder rätt material för varje metod.

ANDRA TYPER AV TAK

Det finns självklart även andra typer av tak, till exempel mansardtak, tälttak eller valmat tal, men de är mindre vanliga. Vill du ha mer information om dessa taktyper? Då kan SOPREMA ge dig råd. Tveka inte att kontakta oss.