EPS- eller PUR-isolering? Hur vet man vilket isoleringsmaterial man ska välja?

 

Från glasull till syntetiska skum: för isolering av bostäder kan man välja mellan många olika material. Två av de mest populära är PUR och EPS. Men vad är skillnaden? Och när passar det bäst att använda PUR eller EPS? Läs mer här.

EPS: prisvärd och återvinningsbar

EPS (Expanderad polystyren) – även kallad frigolit – är en isoleringsskiva som oftast är vit men ibland grå. EPS har använts som isoleringsmaterial i över femtio år, vilket inte är konstigt eftersom det är en utmärkt värmeisolator som dessutom är prisvärd. Isoleringsskivorna är lätta, enkla att bearbeta, beständiga mot fukt och mögel och 100 % återvinningsbara.

PUR och PIR: lätta skivor med utmärkt isoleringsvärde

PUR (polyurethan) och PIR (polyisocyanurat) består av små celler som innehåller en gas med låg värmeledningsförmåga. Tack vare den unika strukturen är PUR och PIR två av de mest effektiva isoleringsmaterialen på marknaden. De är populära på grund av det optimala förhållandet mellan deras termiska egenskaper och kompakthet. Ett tunt isoleringslager räcker för att uppnå ett bra isoleringsvärde.

  • EFISARKING är lättviktiga isoleringsskivor avsedda för lutande tak, för anläggning av ett fullständigt isoleringslager.
  • SIS REVE SI används som värmeisolering i vertikala eller lutande isoleringsväggar i nybyggen och renoveringsarbeten. En gipsskiva är fäst vid isoleringsskivan.
  • SOPRATHERM ALU  är ett isoleringsmaterial med högt värmemotstånd som lämpar sig för isolering av kavitets- och innerväggar och golv.
  • EFIGREEN ITE är en termisk isoleringsskiva som på båda sidor är belagd med räfflad aluminiumfolie, vilket medför att materialet har en högre brandklass. Rekommenderas för isolering av fasader på utsidan.

Välja isoleringsmaterial: be om råd

Är du osäker på vilket av våra innovativa isoleringsmaterial som du kan använda för olika tillämpningar? Eller vill du ha mer information om våra lösningar? Låt en expert hjälpa dig! Ta gärna kontakt med oss.