Ett omvänt tak? Välj XPS-isolering!

omvänt tak

 

Enligt WTCB, ett belgiskt forskningsinstitutet inom byggnad, är omvända tak en bra typ av platta tak. En omvänd takkonstruktion kräver emellertid att extra uppmärksamhet ägnas åt bland annat tätning, skarvar och ytbearbetning. Dessutom är XPS den enda typen av isolering som får användas för omvända tak. Vi beskriver varför.

Isoleringsskiktet i ett omvänt tak

I ett omvänt tak ligger isoleringen ovanpå tätskiktet. För ett sådant utvändigt isoleringssystem måste du ta hänsyn till att det kan komma in vatten under isoleringsmaterialet. Då stiger fuktighetsgraden i isoleringen, vilket ökar risken för mögelbildning. Det är alltså ytterst viktigt att ha ett högkvalitativt tätskikt. Dessutom måste du använda ett adekvat, fukttätt isoleringsmaterial.

Kraven för isolering i ett omvänt tak

Isoleringen i ett omvänt tak måste kunna tåla en del. Taket utsätts ständigt för sol, regn och vind. Därför måste materialet ha följande egenskaper:

Isoleringsmaterialet ska…

  • endast ta upp en begränsad mängd vatten
  • vara okänsligt för frost och töväder
  • ha hög värmebeständighet
  • ha god tryckhållfasthet
  • ha god dimensionsstabilitet vid fukt- och temperaturväxlingar

Endast XPS-isolering i ett omvänt tak

När man sammanställer egenskaperna ovan finns det bara en slutsats: det är bara XPS som uppfyller alla krav för isolering av ett omvänt tak. Detta material har en sluten cellstruktur vilket medför ett antal fördelar. Det är inte bara fukttätt utan också beständigt mot mögel. XPS har en mycket god tryckhållfasthet och är dessutom väldigt enkelt att skära i. Skivorna är lättviktiga och därför enkla att jobba med. På SOPREMA rekommenderar vi XPS SL-skivor för omvända tak. För tak med hög belastning, till exempel parkeringsdäck, har vi XPS 500 och 700.

Kombinera XPS-isoleringen med den vattentäta och ånggenomsläppliga geotextilen ROOF 115, som består av icke vävd polypropen. Denna produkt är perfekt som skilje- och skyddslager på omvända tak.

Vi tillverkar dessa mångsidiga produkter med klimatvänlig CO²-teknik i vår fabrik i Tongeren. XPS-skivorna är dessutom 100 % återvinningsbara.

Har du frågor om XPS-isolering på omvända tak? Tveka då inte att kontakta våra produktspecialister.