Isolera husgrunden – en utmärkt idé

 

Du vet redan att det är viktigt att isolera din bostad väl. Ordentlig isolering besparar dig många onödiga kostnader på energiräkningen. Oftast fokuserar man på isolering av tak, ytterväggaroch golv och installation av flerglasfönster. Men ofta glömmer man att isolera husgrunden. Vi vill därför beskriva varför det lönar sig att isolera husgrunden.

Isolering av husgrunden – vad innebär det?

Går det inte att använda golvisolering eftersom huset inte har någon krypgrund? Då är isolering av husgrunden ett bra alternativ. I hus utan krypgrund går mycket energi förlorad i uppvärmningen av underlaget. När du isolerar husgrunden ser du till att värmen inte kan spridas och försvinna i horisontell riktning. Du kan inte stoppa energiförlusten via underlaget helt (som vid golvisolering), men ändå minska den avsevärt! Det lönar sig alltså när golvisolering inte är ett alternativ, och du kommer att se skillnaden på din energiräkning och bidrar dessutom till en renare miljö.

Vilka material är lämpliga?

  1. GEMADRAIN: XPS-isolering med folie. Vanligtvis lägger du XPS och sedan folie ovanpå för att skydda isoleringsskivorna. Men Gemadrain innehåller båda dessa komponenter. På så sätt besparar du tid och extra arbete eftersom du inte behöver lägga tid på att applicera folie. Detta material är alltså mycket enkelt att installera.
  1. XPS SL: Den här typen av isolering har god tryckhållfasthet, fuktmotstånd, dimensionsstabilitet, är 100 % återvinningsbar och innehåller en miljövänlig CO2-teknik. XPS SL kommer att tillverkas på vår splitternya Ambior site!
  1. XPS PROTECT ARTIC C: XPS-isolering med estetisk cementyta. Rekommenderas för isolering av grundmurar ovanför marknivån.

Det lönar sig att isolera husgrunden

Som du märker erbjuder SOPREMA ett omfattande utbud av isolering som lämpar sig för isolering av husgrunder. Om det inte går att använda golvisolering rekommenderar vi att du överväger att isolera husgrunden. Det ger nämligen ett behagligare inomhusklimat och besparar energikostnader.

Har du frågor isolering av husgrunden? Vi ger dig gärna tips och råd om allt från isoleringsmaterial till installationsmetod. Kontakta oss för mer information.