Vikten av en högkvalitativ takprimer

 

När du hör ordet “primer” tänker du förmodligen på grundfärg: det första lagret som ser till att täckfärgen fäster optimalt. Men det finns fler typer av primers än grundfärg. Ett tak bestryks till exempel med en bitumenbaserad takprimer, även kallad bindande grundfärg. Först därefter appliceras bituminösa membran. I denna artikel beskrivs fördelarna med en sådan primer och hur du känner igen en högkvalitativ takprimer.

VAD GÖR EN TAKPRIMER?

En takprimer förbereder underlaget för applicering av bituminösa takmembran. En sådan primer spelar en avgörande roll och ser till att takbeläggningen fäster optimalt. Det ligger alltid lite restdamm på betong eller sten. Genom att använda en primer skapas ett vidhäftande lager.

VAD KÄNNETECKNAR EN BRA PRIMER?

En högkvalitativ primer måste täcka ytan väl så att de bituminösa membranen fäster på underlaget.

Det är också ytterst viktigt att takprimern du använder är speciellt avsedd för takbeläggningen du valt. För självhäftande beläggning använder du en annan typ av primer än för svetsade bituminösa membran.

MILJÖN I FOKUS

På SOPREMA strävar vi efter att minska eller helt fasa ut användningen av lösningsmedel och flyktiga organiska ämnen (VOC) i våra produkter. Anledningen är dels vår drivkraft att främja utvecklingen av hållbara produkter – som uppstod för mer än tjugo år sedan – och dels en stark längtan efter att förbättra brandsäkerheten och arbetsvillkoren för installatörerna. Visste du att vi på SOPREMA märker alla våra ansträngningar för miljön med en särskilt framtagen Ecostruction-märkning? Här kan du läsa mer om vår påverkan på människa och miljö.

UPPTÄCK TAKPRIMERS FRÅN SOPREMA

I SOPREMA:s produktsortiment hittar du många olika typer av primers för olika bituminösa tillämpningar. Här är några av dem:

Den här primern innehåller inga lösningsmedel och appliceras kall. Den är lämplig som vidhäftande lager och erbjuder bra vidhäftning av svetsade bituminösa membran. Aquadere-primern har dessutom vår Ecostruction-märkning. Utan lösningsmedel för så liten påverkan som möjligt på miljön.

Det här är en bindande primer som är klar att användas och appliceras kall. Den är baserad på syntetiskt gummi, harts och lösningsmedel för självhäftande membran. Den används som vidhäftande lager för självhäftande bitumenbaserade tätskikt och är avsedd för underlag som bituminösa membran, betong, trä, metall och lösningsmedelsbeständiga plastprofiler.

Denna primer appliceras kall och består av bitumen och flyktiga lösningsmedel för självhäftande membran, elastomerbitumen, flyktiga lösningsmedel och harts. Den används som vidhäftande lager på underlag som betong, trä och metall för att tillhandahålla ordentlig vidhäftning för självhäftande bituminösa produkter.

Även denna primer appliceras kall. Elastocol 500 är baserad på elastomerbitumen och flyktiga lösningsmedel och används som vidhäftande lager på underlag som betong, trä och metall för att tillhandahålla ordentlig vidhäftning av bituminösa produkter baserade på elastomerbitumen.

Vill du ha mer information om våra olika takprimers? Ta kontakt med SOPREMA.