Allt du behöver veta om återvinning av regnvatten via taket

 

Varför ska vi återvinna regnvatten?

Den största fördelen med regnvatten är naturligtvis att det är gratis, i motsats till kranvatten. Du får en lägre vattenräkning om du tar vara på regnvatten. I många fall är regnvatten ett utmärkt alternativ till kranvatten. Det kan bland annat användas till att:

  • vattna trädgården
  • spola toaletten
  • tvätta kläder

Hur återvinner man regnvatten?

Ett system för regnvattenåtervinning är i princip väldigt enkelt. Det består endast av tre delar:

  • en uppsamlingsyta (bostadens tak)
  • en hängränna med stuprör som leder vattnet till regnvattentanken
  • en regnvattentank med ett lämpligt filtersystem

Både ett platt tak och ett svagt sluttande tak är perfekt för återvinning av vatten. Det är viktigt att du väljer rätt typ av tätskikt för att effektivt kunna återvinna regnvatten. Vi rekommenderar TPO-takbeläggning eller ett bituminöst tätskikt som finns med olika ytbeläggningar. TPO är även lämpligt för att täta en vattentank.

Viktigt vid återvinning av regnvatten

Bygger du ett helt nytt tak och vill återvinna regnvatten? Då är det viktigt att veta att ett grönt tak är mindre lämpligt för återvinning av regnvatten. Ett sluttande grönt tak ger nämligen endast 25 procent användbart vatten eftersom växterna suger upp största delen.

Vill du göra om ett äldre tak till ett tak som är lämpligt för återvinning av regnvatten? Då rekommenderar vi att en expert kontrollerar takbeläggningen. Då vet du säkert att tätskiktet är i gott skick.

Vill du veta mer om återvinning av regnvatten via taket? Eller är du intresserad av en takinspektion som inte medför några förpliktelser? Ta då kontakt med oss för mer information.