Tätskikt
Nedan beskriver vi våra mångsidiga och godkända tätskiktssystem, från bituminösa till flytande och syntetiska membran.
Bitumen är än idag SOPREMAS huvudsakliga verksamhet. Åratal av forskning och utveckling har hjälpt vårt sortiment av bituminösa membran att växa avsevärt och vi är stolta över det stora utbud av miljövänliga och ekologiska produkter som denna forskning har bidragit till. Idag erbjuder vi modifierade och hållbara ytskikt, underlagspapp, mellanlager, ångspärrar, skyddslager med kompletterande primers och tillbehör. Alla våra bitumenbaserade tätskiktssystem är slittåliga och garanterar en vattentät lösning.
Tidigare användes bitumen främst som takbeläggning för platta och låglutande tak, men är idag även ett högkvalitativt och populärt alternativ för att vattentäta brodäck, parkeringshus, parkeringsdäck, tunnlar, altaner, köpcentrum, isolerade balkonger och loftgångar.
Bitumen och dess egenskaper
Bitumen är ett välbeprövat och högkvalitativt alternativ för takbeläggning. Trots utvecklingen av andra tätskiktsmaterial, förblir bituminösa takpapp oerhört populärt. Vilken takpapp som är bäst beror på dina önskemål och restriktionerna för ditt byggprojekt. Bituminösa membran ger ett hållbart och pålitligt resultat vid anläggning av allt från platta till färgade tak, takterrasser, parkeringstak och till och med gröna tak. För SOPREMAs verksamhet står miljövård centralt och med sina hållbara egenskaper är bituminösa takpapp ett miljömedvetet val.
Bitumen har en bevisad livslängd på minst 40 år och är därför ett mycket miljövänligt val. Materialet är dessutom återvinningsbart och du behöver inte riva det gamla taket helt innan du lägger på det nya. Det går helt enkelt att lägga takpapp på gammal papp. Se våra tips för hur du kan maximera ditt taks livslängd.
Tack vare det höga mekaniska motståndet påverkas inte produkten av stötar och annan påverkan utifrån.
Brandsäkerheten är viktig vid val av byggmaterial och Bitumen kan garantera säkerheten för ditt projekt.
Vilket innebär att det inte är några problem att lägga takpapp av bitumen under vintern.
Produkten förblir flexibel, även när den åldras.
Bitumenbaserad takpapp fäster mycket bra på underlaget och är därför ett utmärkt alternativ för att vattentäta tak.
De bituminösa membranen innehåller inga giftiga ämnen och är pH-neutrala. Detta gör materialet till ett mycket lämpligt val för återvinning av regnvatten.
Det är mycket enkelt att byta eller laga takpapp av bitumen, eftersom du kan lägga ny bitumen över ett befintligt bituminöst tak. Detta gör produkten mycket lämplig för takbyten och delreparation av tätskikt. Vi rekommenderar en årlig inspektion av taket för att minimera risken för skador och takläckage.
Oliva typer av takpapp
SOPREMA erbjuder ett stort utbud av bituminösa modifierade ytskikt, underlagspapp, mellanlager, skyddslager, ångspärrar och tillbehör. Alla material finns i olika tjocklekar och ytbehandlingar.


SBS takbeläggning
Styrenbutadienstyren eller SBS är tillverkad av elastomerisk bitumen och passar utmärkt som både ytskikt eller underlagspapp för tätskiktssystem med en- eller flerlagstäckning. I vårt sortiment hittar du även ångspärrar i detta material. SBS fäster bra, kan appliceras på olika typer av underlag (t.ex. ståldäck eller plywood) och förblir mycket flexibelt.
APP takbeläggning
Atactic polypropylen eller APP tillverkas på basen plastomerbitumen och används även det som ytskikt eller underlagspapp vid takbeläggningar både med ett eller flera lager. Materialet ger utmärkt motståndskraft mot UV-strålar och extrema temperaturer.




PB-membran
Polymerbitumen används huvudsakligen som stabilt underlag eller ångspärr.
Tillbehör för bituminösa takbeläggningar
SOPREMA erbjuder även ett stort utbud av tillbehör för efterbehandling av bland annat takdetaljer och takfoten. Med takplåt garanterar du till att de mest svåråtkomliga takdetaljerna får optimalt skydd mot väder och vind.




Underlagspapp tak
Att använda både underlagspapp och ytpapp kan kännas omständigt, men för vissa takkonstruktioner ger 2-lagstäckning bästa möjliga hållbarhet. Framför allt om lutningen på taket är mer än 45 grader eller om det finns stor risk för slitage, exempelvis på en takterrass. Takdukar av elastisk bitumen kan läggas löst på underlaget, men det går även att svetsa, spika eller limma underlagspappen. Det går bland annat att montera underlagspapp på plåt eller råspont under ett ytskikt bestående av ett plåttak, tegeltak eller ytpapp.
Ytpapp Tak
Ytpappen har en oerhört viktig roll i ett tätskiktssystem, då detta är det yttersta skiktet som ska stå emot stötar och väderpåverkan utifrån. Ytpapp är endast en del av ett komplett tätskiktssystem och därför rekommenderar vi inte att exempelvis använda ytpapp utan underlagspapp eller att lägga ytpapp direkt på råspont eller plywood.


Lägga takpapp
av bitumen
Lösa System
Bituminösa membran används ofta som underlagspapp och läggs löst på underlaget. Att lägga underlagspappen är därför enkelt. Ytpappen varmluftssvetsas sedan ihop och ett lager med grus eller tegel läggs på ytan som ballast.
Svetsa takpapp
Än idag är helsvetsning och varmluftssvetsning den mest använda metoden för montering av bitumen, och framför allt när man ska lägga ytpapp.
Mekanisk montering
Det går även att fästa takpapp mekaniskt med skruvar eller spikar.
Limma takpapp
SOPREMA erbjuder möjligheten att limma bituminösa takpapp med kallt lim.
Självhäftande takpapp
Ett självhäftande tak är mycket enkelt och användarvänligt, då du varken behöver använda eld eller lim. Installationen går extremt snabbt.
Montera ångspärr
Oavsett om ångspärren monteras för ett tak eller ett innertak, en yttervägg eller ett mellanbjälklag – placera alltid ångspärren på isoleringens varma sida och var noga med att skarven som överlappar är minst 15 cm bred. Du fäster sedan ångspärren med tejp över hela längden på ett fast underlag. Isoleringen läggs på ångspärren och ovanpå den kan du montera tätskiktet.
Ett bra alternativ till EPDM
Bitumen är fortfarande det mest populära alternativet för takbeläggnings- och tätskiktsprojekt. Bituminösa tätskikt skiljer sig tydligt från EPDM. För att hjälpa dig välja rätt material listar vi skillnaderna nedan.
- Bitumen har högre draghållfasthet.
- Till skillnad från EPDM kan bitumen placeras i två lager.
- Takläggning av bitumen är mycket lätt att reparera.
- Inget lösningsmedel behövs när du placerar tak av bitumen.
- Bitumen är enklare att montera. Du behöver inga (dyra) material såsom rengöringsmedel, primers eller tejp, vilket behövs vid montering av EPDM.
- Bitumen har ett högre mekaniskt motstånd än EPDM.
Våra bituminösa membran går att välja med skydd mot rotgenomträngning, perfekt för takträdgårdar och gröna tak. - Ett bituminöst tak varar i upp till 40 år och du kan enkelt lägga ny takpapp ovanpå gammal. EPDM har en kortare livslängd och måste bytas ut helt vid renovering eller reparation.
- Bitumen krymper inte lika mycket som EPDM.
- Bitumen ger ett större stansmotstånd.
- Bituminös takpapp ansluter sig bättre till en ångspärr av bitumen.
Syntetiska Tätskikt
SOPREMAS syntetiska högkvalitativa membran passar utmärkt som tätskikt av olika takkonstruktioner (FLAG), men är även ett populärt alternativ för tätning av simbassänger (SOPREMAPOOL), tunnlar, hydrauliska projekt och olika typer av byggnadsverk och monument. Systemen tillverkas enligt den senaste produktionstekniken och består av vattentäta TPO- eller PVC-takdukar och tillbehör. Syntetiska tätskiktssystem kan bland annat placeras på betong, plywood, råspont och TRP-plåt.
TPO tak
Termoplastisk polyolefin har en ytmassa som är 25% lättare än för PVC. Dessutom har en TPO duk en hög resistens och åldras inte av UV-strålar och annan miljöpåverkan. TPO är mycket lätt att svetsa samman med andra membran och det förblir flexibelt även vid låga temperaturer. Det ekologiska membranet uppfyller fjorton kvalitets-, säkerhets-, hälso- och miljökrav (KVGM-krav) och är kompatibelt med de flesta värmeisolerande material, inklusive XPS. Det höga stansmotståndet (både statiskt och dynamiskt) och det ökade mekaniska motståndet gör produkten extremt lämplig för gröna tak eller takterrasser. En annan fördel är att TPO-tak även ger skydd mot rotgenomträngning och det är resistent mot attacker från mikroorganismer.


PVC tak
Med takdukar av polyvinylklorid eller PVC får du bra kvalitet för pengarna. En PVC duk är dessutom 100% återvinningsbart och materialet finns i nästan alla RAL-färger.
Sopremapool
Inom FLAG-serien finns även PVC-dukar under namnet SOPREMAPOOL vilket är resultatet av pågående teknisk forskning. Dessa flexibla membran täcker utan problem alla ytor och former av simbassänger och är ett pålitligt tätskiktsmaterial när du ska anlägga en pool och byta eller laga pool liner. Det estetiska materialet finns i olika RAL-färger, motiv och till och med i 3D-effekter (se vårt Armonia 3D-sortimentet) vilket ger din pool samma utseende som en riktigt kaklad pool.


Tillbehör för syntetiska tätskikt
Utöver vattentätande membran erbjuder SOPREMA även nödvändiga tillbehör såsomPVC lim, takprimers, separationslager, ångspärrar, takskydd, takplåt och till och med installationsverktyg. Allt som behövs för en komplett vattentätning av taket och takfoten.
Montera TPO och PVC
Bitumen är fortfarande det mest populära alternativet för takbeläggnings- och tätskiktsprojekt. Bituminösa tätskikt skiljer sig tydligt från EPDM. För att hjälpa dig välja rätt material listar vi skillnaderna nedan.
TPO- och PVC-svetsning med varm luft
Med en Leister varmluftsanordning (420 till 550 ° C) mjukar du upp insidan av överlappningen mellan membranen så att de fastnar. När överlappningen är mjuk behöver du endast trycka på svetsfogarna med en tryckrulle och sedan testa med svetsprovet.
TPO och PVC mekanisk vidhäftning
Denna flamfria och säkra metod passar perfekt för att montera TPO och PVC på projekt där det inte är tillåtet att svetsa. Den vanligaste mekaniska vidhäftningen är att skruva fast membranen på underlaget.
Lösa system
Det är även möjligt att välja en lös montering av PVC eller TPO med ballast.
TPO och PVC-lim
Slutligen går det att limma båda materialen på underlaget med kallt TPO- eller PVC lim.
Flytande Tätskikt
I vårt tätskiktssortiment hittar du flytande tätskikt under namnet ALSAN. Dessa syntetiska hartser är mycket lämpliga för tätning av tak inkl. takfoten och takdetaljer, parkeringsdäck, balkonger och loftgångar, gallerier, vägbyggnad och monumentala byggnader.


PMMA
Polymetylmetakrylatharts består av två komponenter och har en snabb torkningstid. Det syntetiska hartset är UV-beständigt och ETA-godkänt. Dessutom är detta flytande tätskikt färg- och tryckbeständigt och kan bearbetas vid väldigt låga temperaturer. Du behöver inte gå igenom många steg för att lägga tätskikt med varaktigt skydd.


PU
Polyuretan består endast av en komponent och eftersom du inte behöver blanda några produkter är PU mycket lätt att bearbeta. Även detta harts är ETA-godkänt, men måste bearbetas vid en temperatur på minst 5 ° C. Produkten är ångöppen och elastisk.


Ytbehandlingar och primers
Hos SOPREMA hittar du olika typer av ytbehandlingar och primers som gör att du kan skräddarsy tätskiktsprodukterna efter ditt projekts behov. Du kan exempelvis välja glidskydd, en slät beläggning eller plattor. Eller vad sägs om dekorativa infyllningsmaterial? Dessa ytbehandlingar finns i nästan alla RAL-färger.