Undvik fuktproblem med en ångspärr

aluflex_web

 

Vill du isolera din bostad så bra som möjligt? Ett klokt beslut! Tänk då på att använda rätt tillbehör så att isoleringsmaterialet kan prestera optimalt. Placeringen av en ångspärr spelar en avgörande roll. Vad gör en ångspärr? Läs mer om det här.

Vad är en ångspärr?

En ångspärr är en plastduk som är helt vattentät och alltid läggs på den varma sidan. Med en ångspärr förhindrar du att varm, fuktig inomhusluft bildar kondens genom att komma i kontakt med ett kallare ytterlager. Kondens kan uppstå till följd av värmeflöde (fuktig inomhusluft som förflyttar sig), vattenånga som sprider sig eller på grund av byggfukt.

Hur undviker du fuktproblem?

En välisolerad bostad uppnås inte enbart med högkvalitativt isoleringsmaterial. Det är lika viktigt att ångspärren är korrekt installerad. Genom att installera en fuktreglerande ångspärr under isoleringen undviker du kondens och fukt- och mögelproblem. Ett isoleringsmaterial som är fuktigt angrips, vilket kan leda till att isoleringsvärdet avsevärt försämras.

Perfekt installation är viktig för god funktion

Endast när ångspärren är perfekt placerad fungerar den som den ska. Det innebär att våderna helst ska överlappa varandra med tio centimeter och att alla fogar ska fästas noggrant. Obs! Borra aldrig genom ångspärren i efterhand för att installera rör eller ledningar.

Aluflex, en högkvalitativ ångspärr

Om du letar efter en högkvalitativ ångspärr är Aluflex från SOPREMA – en armerad ångspärr med aluminiumbeläggning – ett bra val. Denna ångspärr har hög rivhållfasthet och högt motstånd mot punktering och vattenånga och bidrar till att göra bostaden lufttät.

Vet du inte vilken ångspärr du ska välja? Eller vill du ha mer information om andra innovativa isoleringslösningar från SOPREMA? Kontakta då våra experter, de hjälper dig gärna!