Undvik fuktproblem med en ångspärr

Ångspärr SOPREMA

 

Vill du isolera din bostad så bra som möjligt? Ett klokt beslut! Tänk då på att använda rätt tillbehör så att isoleringsmaterialet kan prestera optimalt. Placeringen av en ångspärr spelar en avgörande roll. Vad gör en ångspärr? Läs mer om det här.

Vad är en ångspärr?

En ångspärr är en plastduk som är helt vattentät och alltid läggs på den varma sidan av isoleringen. Med en ångspärr förhindrar du att varm, fuktig inomhusluft bildar kondens genom att komma i kontakt med ett kallare ytterlager, vilket i sin tur kan skada ytterväggen, mellanbjälklaget och andra delar av den bärande konstruktionen. Kondens kan uppstå till följd av värmeflöde (fuktig inomhusluft som förflyttar sig), vattenånga som sprider sig eller på grund av byggfukt.

Hur undviker du fuktproblem?

En välisolerad bostad uppnås inte enbart med högkvalitativt isoleringsmaterial. Det är lika viktigt att ångspärren är korrekt installerad. Genom att installera en fuktreglerande ångspärr under isoleringen undviker du kondens och fukt- och mögelproblem. Ett isoleringsmaterial som är fuktigt angrips, vilket kan leda till att isoleringsvärdet avsevärt försämras.

Perfekt installation är viktig för god funktion

Endast när ångspärren är perfekt placerad fungerar den som den ska. Det innebär att våderna helst ska överlappa varandra med tio centimeter och att alla fogar ska fästas noggrant. Detta gäller oavsett vart ångspärren monteras, i en inner- eller yttervägg, ett innertak eller ett mellanbjälklag etc. Obs! Borra aldrig genom ångspärren i efterhand för att installera rör eller ledningar.

Montering av ångspärren

  • Självhäftande ångspärr – SOPREMA erbjuder högkvalitativa självhäftande ångspärrar som garanterar skydd mot kondens samtidigt som de är mycket enkla att montera.
  • Häftpistol och ångspärrstejp – Vid montering av en ångspärr på innertak och innerväggar kan du även fästa plastfolien med häftpistol. Hålen som skapas täcker du över med ångspärrstejp, en tejp speciellt framtagen för ångspärrar.
  • Limma ångspärren – Ska ångspärren fästas på puts, tegel eller betong får du bäst resultat genom att limma eller foga fast plastduken på underlaget. Använd en fogpistol för ett jämnt och täckande resultat.

Att tänka på vid isolerings- och tätskiktspprojekt

  • Ångspärr yttervägg – Använd alltid en ångspärr vid isolering av ytterväggar, även om moderna tätskikt bestående av en plastmatta eller ett tätskiktsfolie oftast erbjuder ett högt ånggenomgångsmotstånd. Genom att inkludera en ångspärr i isoleringen garanterar du bästa möjliga skydd mot fukt och mögel. 
  • Ångspärr golv – Tänk på att endast använda ett fuktskydd i en golvkonstruktion, eftersom fukt annars kan stängas in mellan skikten. Innan du monterar en ny ångspärr bör du därför alltid kontrollera att det inte redan ligger ett fuktskydd, såsom en fuktspärr, längre ner i golvkonstruktionen. Att inte använda fler fuktskydd på samma yta gäller i övrigt för alla delar av ett hus.
  • Ångspärr och golvvärme – För att undvika fuktproblem ska även utrymmen med golvvärme tätas med en ångspärr eller ett annat fuktskydd. Trägolv är extra känsliga då fukten kan få golvet att svälla upp och sedan krympa när det torkar. Rekommendationen är även att använda en ångspärr innanför ett mellanbjälklag i trä i utrymmen med golvvärme.
  • Ångspärr och renovering – Hus byggda innan 1960-talet saknar i regel en ångspärr – om den inte monterats dit vid ett senare tillfälle. En äldre ångspärr består oftast av papp med aluminiumfolie, medans en nyare variant består av plast- eller aluminiumfolie. Om inte ångspärren byts ut helt, måste den gamla duken noggrant fogas samman med den nya. Små hål i duken kan täckas med exempelvis ångspärrstejp, men hittar du större skador på duken bör den bytas ut helt.

Aluflex, en högkvalitativ ångspärr

Om du letar efter en högkvalitativ ångspärr är Aluflex från SOPREMA – en armerad ångspärr med aluminiumbeläggning – ett bra val. Denna ångspärr har hög rivhållfasthet och högt motstånd mot punktering och vattenånga och bidrar till att göra bostaden lufttät.

Skillnaden mellan fuktspärr, ångbroms och ångspärr?

Det är viktigt att veta vad skillnaden är mellan en ångspärr, fuktspärr och ångbroms. Användningen av dessa tre alternativ är relativt lika, men det finns några viktiga skillnader som du bör ha i åtanke när du väljer produkt till ditt projekt.

  • Fuktspärr – En fuktspärr kan exempelvis bestå av luftspaltbildande skivor av HD polypropen/polyeten eller en profilerad plastmatta. Fuktspärren läggs för att skydda golvet mot skadlig ångtransport, ångkonvention och kapillärsugning. Medans en ångspärr är avsedd som fuktskydd i väggar, golv och tak, är en fuktspärr alltså avsedd för golv. Fuktspärren är både tjockare och robustare än ångspärren. En fuktspärr kan bland annat användas för husgrunder, krypgrunder, källarutrymmen och andra typer av betonggolv som antingen är passivt eller mekaniskt ventilerade.
  • Ångbroms – Medans en ångspärr är helt vattentät, är en ångbroms delvis diffusionsöppen då den tillåter ånga att passera utifrån och in. En ångbroms är därför ett utmärkt alternativ för hus som inte är uppvärmda hela året, exempelvis en sommarstuga. Anledningen är att det kan bildas fukt på utsidan av en vanlig ångspärr när det är varmare utomhus än inomhus. En ångbroms släpper igenom den varma luften och motverkar därmed kondens i husets väggar och tak.

Vet du inte vilken ångspärr du ska välja? Eller vill du ha mer information om andra innovativa isoleringslösningar från SOPREMA? Kontakta då våra experter, de hjälper dig gärna!