
SOPREMA erbjuder ett komplett sortiment av högkvalitativ takisolering för alla typer av takkonstruktioner, men är specialiserade på platta tak. Nedan kan du läsa mer om byggregler, skillnaden mellan isolering för platta tak och andra konstruktioner samt tips för att förebygga och hantera fuktig isolering. Byggregler för takisolering I Boverkets byggregler ställs krav på energianvändningen och U-värden, men även på brandsäkerhet och hur fuktproblem motverkas och behandlas. För att säkerställa en fastighets fuktsäkerhet ska resultatet av fuktsäkerhetsprojekteringen kunna redovisas till byggnadsnämnden inför startbeskedet. Enligt de allmänna råden kan fuktproblem undvikas genom att införa en systematisk fuktsäkeruppföljnings-, och återrapporteringsrutin samt genom löpande kontroller under hela byggprocessen. Hur mycket isolering behövs i tak? Enligt Boverkets byggregler ska U-värdet för tak vara 0,13.Vädret baseras på isoleringsmaterialets lambdavärde, tjocklek, köldbryggor i byggnaden och andra parametrar. Hur tjock isolering du behöver i ditt tak beror på vilket isoleringsmaterial du väljer. Ju lägre ett materials lambdavärde är desto bättre isolerar det. Lambdavärde per isoleringsmaterial: Material: Lambdavärde λ (W/m∙K)
- PIR 0,019 - 0,027
- EPS 0,029-0,034
- Mineralull 0,032 - 0,040
- XPS 0,033-0,036
Skillnad på isolering av platta tak och andra takkonstruktioner Platta tak är mer utsatta för väderpåverkan, eftersom vatten enkelt kan samlas och ligga kvar på taket. Under vintern kan smältande is täppa igen avloppen, vilket ställer högre krav på takbeläggningen. När vatten ligger kvar på taket kan läckage uppstå som orsakar fukt, mögel och i värsta fall leda till att isoleringsmaterialet och den underliggande konstruktionen förstörs. På platta tak som kan beträdas är det dessutom viktigt att använda en takisoleringen med hög tryckhållfasthet. På grund av den extra påfrestning som platta tak utsätts för, skiljer sig kraven för dessa tak mot andra takkonstruktioner. Vid val av isolering för gröna tak är det viktigt att tänka på att det är den totala vikten när systemet är vattenmättat som är dimensionerande. Hur förebygger du läckage och fuktig isolering i platta tak? Här gäller mottot “hellre förebygga än bota”. Nedan listar vi våra bästa tips för att undvika läckage i platta tak:
- Var noggrann med att montera en ångspärr på rätt sätt, eftersom skiktet skyddar isoleringen mot fukt. Se till att ångspärren är lufttät och att våderna överlappar varandra med ungefär tio centimeter.
- Vi rekommenderar att man under ångspärren lägger ett isoleringsmaterial som exempelvis XPS, ett material som är fukt-och rötbeständigt och som dessutom har en god tryckhållfasthet och dimensionsstabilitet.
- Var extra noggrann när du tätar takdetaljer och genomföringar på platta tak. Med ett högkvalitativt flytande tätskikt vattentätar du även de mest svåråtkomliga ytorna med perfekt prestanda.
- Slutligen är det viktigt att genomföra periodiskt underhåll av taket för att upptäcka möjliga problemområden i tid och därmed förebygga fuktskador.
Vad ska du göra om du upptäcker fuktig isolering i taket? Har du upptäckt att isoleringen i ett platt tak har blivit fuktigt? Då ska du vidta åtgärder så snabbt som möjligt. Våt isolering gör att fuktigheten ökar i bostaden, vilket kan leda till att hälsofarligt mögel bildas. Vad är orsaken till fuktig takisolering? När du upptäckt att isoleringen i en bostad är fuktig är det framför allt viktigt att ta reda på orsaken. Fuktproblem i platta tak kan uppstå på två sätt: genom infiltration eller kondensation. Isoleringsmaterialet kan även ha blivit vått innan det läggs, men det förhindrar du enkelt genom att förvara det på rätt sätt. Börja alltid med att kontrollera hur väderförhållandena varit under den senaste tiden. Problem med kondensation uppstår framför allt vid kyla eller värme, inte när det regnar. Om ett läckage har uppstått eller om inte ångspärren är korrekt monterad kommer den varma inomhusluften i kontakt med tätskiktets kalla yta. Då bildas kondens mot tätskiktet och isoleringen blir fuktig. Problem med infiltration uppstår när regn tränger in i en glipa i takkontruktionen och då måste man kontrollera samtliga infiltrationsvägar. De flesta läckage uppstår där genomföringar och takdetaljer inte har utförts korrekt. Visuell inspektion och fuktmätningar kan hjälpa dig att upptäcka var fukten kommer från. Måste du byta ut fuktskadad isolering? De flesta isoleringsmaterialen förlorar sin isoleringsförmåga när de blir blöta. Därför är det nödvändigt att byta ut takisoleringen om den inte kan torka helt. Om isoleringsskiktet kan bli helt torrt behöver du inte byta ut det. SOPREMA: Expert inom tätskikts– och isoleringssystem SOPREMA Sverige är ett kundnära företag med lokala kontor i Årsta och Helsingborg. Vi erbjuder ett komplett sortiment av tätskikt- och isoleringsprodukter. På ett och samma ställe, har vi samlat allt du behöver för ditt platta tak. Vill du ha mer information om vår takisolering, värmeisolering eller kompletta taksystem för platta tak? Kontakta oss eller kom förbi ett av våra kontor. Vi hjälper dig gärna!