Tätskikt från SOPREMA: Kvalitet möter innovation

Det som började 1908 med uppfinningen av “Mammouth”, juteväv dränkt i varm bitumen, växte snabbt till ett utbrett sortiment av tätskikt för tak. Denna uppfinning var början på SOPREMAS framgångshistoria.

Nedan beskriver vi våra mångsidiga och godkända tätskiktssystem, från bituminösa till flytande och syntetiska membran.

SOPREMA Sverige startade år 2011 och kan med sitt kontor i Helsingborg möta den stigande efterfrågan på tätskikt i Norden. Med ett lokalt kontor är det möjligt att dela den enorma erfarenheten av know-how som finns inom SOPREMA Group, samtidigt som lokala kunder kan få stöd, hjälp och vägledning anpassat för det Nordiska klimatet.

Tätskikt från SOPREMA

Bituminösa takpapp

Bitumen är än idag SOPREMAS huvudsakliga verksamhet. Åratal av forskning och utveckling har hjälpt vårt sortiment av bituminösa membran att växa avsevärt och vi är stolta över det stora utbud av miljövänliga och ekologiska produkter som denna forskning har bidragit till. Idag erbjuder vi modifierade och hållbara ytskikt, underlagspapp, mellanlager, ångspärrar, skyddslager med kompletterande primers  och tillbehör. Alla våra bitumenbaserade tätskiktssystem är slittåliga och garanterar en vattentät lösning.

Tidigare användes bitumen främst som takbeläggning för platta och låglutande tak, men är idag även ett högkvalitativt och populärt alternativ för att vattentäta brodäck, parkeringshus, parkeringsdäck, tunnlar, altaner, köpcentrum, isolerade balkonger och loftgångar.

 

Se hela SOPREMAS utbud av bituminösa takpapp här

VISSTE DU ATT VI PRODUCERAR CIRKA 1,5 MILJONER RULLAR MED BITUMINÖS TAKBELÄGGNING VARJE ÅR?

Tätskikt från SOPREMA

Bitumen och dess egenskaper – prioritera hållbarhet och miljövård!

Bitumen är ett välbeprövat och högkvalitativt alternativ för takbeläggning. Trots utvecklingen av andra tätskiktsmaterial, förblir bituminösa takpapp oerhört populärt. Vilken takpapp som är bäst beror på dina önskemål och restriktionerna för ditt byggprojekt. Bituminösa membran ger ett hållbart och pålitligt resultat vid anläggning av allt från platta till färgade tak, takterrasser, parkeringstak och till och med gröna tak. För SOPREMAs verksamhet står miljövård centralt och med sina hållbara egenskaper är bituminösa takpapp ett miljömedvetet val.

 • Mycket lång livslängd: Bitumen har en bevisad livslängd på minst 40 år och är därför ett mycket miljövänligt val. Materialet är dessutom återvinningsbart och du behöver inte riva det gamla taket helt innan du lägger på det nya. Det går helt enkelt att lägga takpapp på gammal papp. Se våra tips för hur du kan maximera ditt taks livslängd.
 • Hög motståndskraft: Tack vare det höga mekaniska motståndet påverkas inte produkten av stötar och annan påverkan utifrån.
 • Brandsäkerhet enligt BROOF (t1): Brandsäkerheten är viktig vid val av byggmaterial och Bitumen kan garantera säkerheten för ditt projekt.
 • Flexibelt vid temperaturer till -30° C: Vilket innebär att det inte är några problem att lägga takpapp av bitumen under vintern.
 • Flexibel produkt: Produkten förblir flexibel, även när den åldras.
 • Utmärkt vidhäftning: Bitumenbaserad takpapp fäster mycket bra på underlaget och är därför ett utmärkt alternativ för att vattentäta tak.
 • pH-neutral: De bituminösa membranen innehåller inga giftiga ämnen och är pH-neutrala. Detta gör materialet till ett mycket lämpligt val för återvinning av regnvatten.
 • Perfekt för att renovera tak: Det är mycket enkelt att byta eller laga takpapp av bitumen, eftersom du kan lägga ny bitumen över ett befintligt bituminöst tak. Detta gör produkten mycket lämplig för takbyten och delreparation av tätskikt. Vi rekommenderar en årlig inspektion av taket för att minimera risken för skador och takläckage.

 

Läs vilka fördelar SBS-modifierad bitumen har

Bitumen färg

SOPREMAS bituminösa tätskikt går att få i ett flertal färger, såsom svart, vit eller röd. Exempelvis kan röd takpapp användas för ett låglutande tak eller svart takpapp för en takterrass.

Vid delreparation av tätskikt eller ett takbyte där delar av det gamla taket ligger kvar, kan det av estetiska orsaker vara viktigt att rätt färg finns tillgänglig. Våra specialister hjälper dig gärna att ta fram skräddarsydda förslag på kompletta tätskiktssystem för ditt byggprojekt.

Olika typer av takpapp

SOPREMA erbjuder ett stort utbud av bituminösa modifierade ytskikt, underlagspapp, mellanlager, skyddslager, ångspärrar och tillbehör. Alla material finns i olika tjocklekar och ytbehandlingar.

SBS takbeläggning

Styrenbutadienstyren eller SBS är tillverkad av elastomerisk bitumen och passar utmärkt som både ytskikt eller underlagspapp för tätskiktssystem med en- eller flerlagstäckning. I vårt sortiment hittar du även ångspärrar i detta material. SBS fäster bra, kan appliceras på olika typer av underlag (t.ex. ståldäck eller plywood) och förblir mycket flexibelt.

APP takbeläggning

Atactic polypropylen eller APP tillverkas på basen plastomerbitumen och används även det som ytskikt eller underlagspapp vid takbeläggningar både med ett eller flera lager. Materialet ger utmärkt motståndskraft mot UV-strålar och extrema temperaturer.

PB-membran

Polymerbitumen används huvudsakligen som stabilt underlag eller ångspärr.

Tillbehör för bituminösa takbeläggningar

SOPREMA erbjuder även ett stort utbud av tillbehör för efterbehandling av bland annat takdetaljer och takfoten. Med takplåt garanterar du till att de mest svåråtkomliga takdetaljerna får optimalt skydd mot väder och vind.

Underlagspapp tak

Att använda både underlagspapp och ytpapp kan kännas omständigt, men för vissa takkonstruktioner ger 2-lagstäckning bästa möjliga hållbarhet. Framför allt om lutningen på taket är mer än 45 grader  eller om det finns stor risk för slitage, exempelvis på en takterrass. Takdukar av elastisk bitumen kan läggas löst på underlaget, men det går även att svetsa, spika eller limma underlagspappen. Det går bland annat att montera underlagspapp på plåt eller råspont under ett ytskikt bestående av ett plåttak, tegeltak eller ytpapp.

Ytpapp tak

Ytpappen har en oerhört viktig roll i ett tätskiktssystem, då detta är det yttersta skiktet som ska stå emot stötar och väderpåverkan utifrån. Ytpapp är endast en del av ett komplett tätskiktssystem och därför rekommenderar vi inte att exempelvis använda ytpapp utan underlagspapp eller att lägga ytpapp direkt på råspont eller plywood.

Lägga takpapp av bitumen

Vilken metod som används för att montera takpapp beror på dina önskemål och byggprojektets restriktioner. Till exempel är det i vissa fall förbjudet att använda eld och värme, men även i dessa fall kan SOPREMA erbjuda högkvalitativa, hållbara och flamfria tätskiktsystem.

 • Lösa system
  Bituminösa membran används ofta som underlagspapp och läggs löst på underlaget. Att lägga underlagspappen är därför enkelt. Ytpappen varmluftssvetsas sedan ihop och ett lager med grus eller tegel läggs på ytan som ballast.
 • Svetsa takpapp
  Än idag är helsvetsning och varmluftssvetsning den mest använda metoden för montering av bitumen, och framför allt när man ska lägga ytpapp.
 • Mekanisk montering
  Det går även att fästa takpapp mekaniskt med skruvar eller spikar.
 • Limma takpapp
  SOPREMA erbjuder möjligheten att limma bituminösa takpapp med kallt lim.
 • Självhäftande takpapp
  Ett självhäftande tak är mycket enkelt och användarvänligt, då du varken behöver använda eld eller lim. Installationen går extremt snabbt.
 • Montera ångspärr
  Oavsett om ångspärren monteras för ett tak eller ett innertak, en yttervägg eller ett mellanbjälklag – placera alltid ångspärren på isoleringens varma sida och var noga med att skarven som överlappar är minst 15 cm bred. Du fäster sedan ångspärren med tejp över hela längden på ett fast underlag. Isoleringen läggs på ångspärren och ovanpå den kan du montera tätskiktet.

Gröna tak

Bitumen är även ett utmärkt alternativ vid anläggning av gröna tak, som med sina fördelar har blivit ett allt populärare alternativ för takbeläggning. Bland annat minskar ett grönt tak din energiförbrukning tack vare de isolerande egenskaperna och det förbättrar även luftkvaliteten runt omkring sig.

SOPREMA erbjuder tätskiktssystem som innehåller skydd mot rotgenomträngning. I vårt sortiment hittar du dessa produkter under namnet SOPRALENE GARDEN, vilka består av SBS-modifierad bitumen. Vi har även lagt till “JARDIN” efter produktnamnet på andra produkter i vårt sortiment som lämpar sig för gröna tak. Du kan välja bland två typer av tak:

Intensivt grönt tak

Kräver samma underhåll som en vanlig trädgård. Växtligheten kan bestå av kryddor, gräs och till och med träd.

Extensivt grönt tak

Om du vill ha ett tak som kräver mindre underhåll ska du välja ett extensivt grönt tak. Växtligheten på dessa tak består av mossor, gräs och fetbladsväxter.

Det finns både fördelar och nackdelar med gröna takkonstruktioner. För bästa resultat finns det därför ett antal viktiga faktorer som du bör ta hänsyn till innan du börjar anläggningen av ett grönt tak.

Se här hur våra tätskiktsprodukter används vid anläggning av ett sedumtak.

Ett bra alternativ till EPDM

Bitumen är fortfarande det mest populära alternativet för takbeläggnings- och tätskiktsprojekt. Bituminösa tätskikt skiljer sig tydligt från EPDM. För att hjälpa dig välja rätt material listar vi skillnaderna nedan.

 • Bitumen har högre draghållfasthet.
 • Till skillnad från EPDM kan bitumen placeras i två lager.
 • Takläggning av bitumen är mycket lätt att reparera.
 • Inget lösningsmedel behövs när du placerar tak av bitumen.
 • Bitumen är enklare att montera. Du behöver inga (dyra) material såsom rengöringsmedel, primers eller tejp, vilket behövs vid montering av EPDM.
 • Bitumen har ett högre mekaniskt motstånd än EPDM.
 • Våra bituminösa membran går att välja med skydd mot rotgenomträngning, perfekt för takträdgårdar och gröna tak.
 • Ett bituminöst tak varar i upp till 40 år och du kan enkelt lägga ny takpapp ovanpå gammal. EPDM har en kortare livslängd och måste bytas ut helt vid renovering eller reparation.
 • Bitumen krymper inte lika mycket som EPDM.
 • Bitumen ger ett större stansmotstånd.
 • Bituminös takpapp ansluter sig bättre till en ångspärr av bitumen.

Syntetiska tätskikt

SOPREMAS syntetiska högkvalitativa membran passar utmärkt som tätskikt av olika takkonstruktioner (FLAG), men är även ett populärt alternativ för tätning av simbassänger (FLAGPOOL), tunnlar, hydrauliska projekt och olika typer av byggnadsverk och monument. Systemen tillverkas enligt den senaste produktionstekniken och består av vattentäta TPO- eller PVC-takdukar och tillbehör. Syntetiska tätskiktssystem kan bland annat placeras på betong, plywood, råspont och TRP-plåt.

VISSTE DU ATT DET VARJE DAG LEVERERAS RÅVAROR MED MINST 10 LASTBILAR TILL SOPREMA, SOM VI SEDAN BEARBETAR TILL TAKMATERIAL?

Olika typer av syntetiska tätskikt

 

TPO tak

Termoplastisk polyolefin har en ytmassa som är 25% lättare än för PVC. Dessutom har en TPO duk en hög resistens och åldras inte av UV-strålar och annan miljöpåverkan. TPO är mycket lätt att svetsa samman med andra membran och det förblir flexibelt även vid låga temperaturer. Det ekologiska membranet uppfyller fjorton kvalitets-, säkerhets-, hälso- och miljökrav (KVGM-krav) och är kompatibelt med de flesta värmeisolerande material, inklusive XPS. Det höga stansmotståndet (både statiskt och dynamiskt) och det ökade mekaniska motståndet gör produkten extremt lämplig för gröna tak eller takterrasser. En annan fördel är att TPO-tak även ger skydd mot rotgenomträngning och det är resistent mot attacker från mikroorganismer.

 

PVC tak

Med takdukar av polyvinylklorid eller PVC får du bra kvalitet för pengarna. En PVC duk är dessutom 100% återvinningsbart och materialet finns i nästan alla RAL-färger.

 

Läs här hur du väljer mellan en TPO- och PVC-takduk.

 

COPPER & SILVER ART

Dessa membran har ett unikt, metalliskt utseende och produceras enligt en patenterad teknik. Med COPPER & SILVER ART får du fördelarna med en syntetiskt takbeläggning i kombination med utseendet av koppar eller zink. Detta tätskikt är inte bara estetiskt utan bidrar även aktivt till förbättring av lufttätheten. Dessutom är dessa takmaterial lämpliga för alla sorts tak, framförallt för lutande och böjda ytor.

 

Läs här hur du kopparliknande och silverliknande takduk.

 

Tillbehör för syntetiska tätskikt

Utöver vattentätande membran erbjuder SOPREMA även nödvändiga tillbehör såsom PVC lim, takprimers, separationslager, ångspärrar, takskydd, takplåt och till och med installationsverktyg. Allt som behövs för en komplett vattentätning av taket och takfoten.

 

Läs här hur du tillbehor.

 

FLAGPOOL

Inom FLAG-serien finns även PVC-dukar under namnet FLAGPOOL vilket är resultatet av pågående teknisk forskning. Dessa flexibla membran täcker utan problem alla ytor och former av simbassänger och är ett pålitligt tätskiktsmaterial när du ska anlägga en pool och byta eller laga pool liner. Det estetiska materialet finns i olika RAL-färger, motiv och till och med i 3D-effekter (se vårt Armonia 3D-sortimentet) vilket ger din pool samma utseende som en riktigt kaklad pool.

 

Läs här hur du FLAGPOOL.

Bygga pool med SOPREMA

Våra FLAGPOOL-produkter garanterar ett vattentätt resultat med klara färger. Nedan har vi listat fördelarna med våra produkter:

 • Hållbara färger: Tekniken som används för att ta fram pigmenten i våra pool liners garanterar klara färger och lång hållbarhet. Välj i vårt breda sortiment av pool liner färger, såsom blå mosaik, grön mosaik, stenar, svart, vit, guld, grön, gul, röd och grå liner till din pool.
 • Motstånd mot mikroorganismer: Tack vare behandlingen BIOSHIELD förekommer ingen molekulär förändring hos SOPREMAS pool liners. FLAGPOOL-serien garanterar ett fullständigt skydd mot utvecklingen av mikroorganismer såsom mögel, bakterier och sporer.
 • Motstånd mot UV-strålar: Våra FLAGPOOL-produkter har godkänts i de mest stränga internationella kontrollerna. De är lackerade och motståndskraftiga mot UV-strålar.
 • Vattenbehandlingar: I pooler är kemiska produkter, framför allt klorbaserade, nödvändiga för att hålla vattnet rent. Dessa produkter skadar inte duken så länge de används enligt skötselanvisningarna. Att rengöra pool linern är dessutom enklare än många tror.
 • 10 års garanti: Miljontals pooler har belagts med FLAGPOOL, vilket gör att vi kan garantera en livslängd på 10 år.
 • Kostnad bygga pool: Priset för att bygga pool kan bli högt beroende på valet av material, men tack vare SOPREMAS snabba och enkla montering sparar du upp till 50% på installationskostnaderna.

 

Läs mer om de senaste pooltrenderna här.

Montera TPO och PVC

Montera TPO och PVC

 • TPO- och PVC-svetsning med varm luft

Med en Leister varmluftsanordning (420 till 550 ° C) mjukar du upp insidan av överlappningen mellan membranen så att de fastnar. När överlappningen är mjuk behöver du endast trycka på svetsfogarna med en tryckrulle och sedan testa med svetsprovet.

 

 • TPO och PVC mekanisk vidhäftning

Denna flamfria och säkra metod passar perfekt för att montera TPO och PVC på projekt där det inte är tillåtet att svetsa. Den vanligaste mekaniska vidhäftningen är att skruva fast membranen på underlaget.

 

 • Lösa system

Det är även möjligt att välja en lös montering av PVC eller TPO med ballast.

 

 • TPO och PVC-lim

Slutligen går det att limma båda materialen på underlaget med kallt TPO- eller PVC lim.

Flytande tätskikt

I vårt tätskiktssortiment hittar du flytande tätskikt under namnet ALSAN. Dessa syntetiska hartser är mycket lämpliga för tätning av tak inkl. takfoten och takdetaljer, parkeringsdäck, balkonger och loftgångar, gallerier, vägbyggnad och monumentala byggnader.

VISSTE DU ATT VI VARJE DAG PRODUCERAR CIRKA 50 000 M2 TAKMATERIAL I VÅR FABRIK I GROBBENDONK, BELGIEN?

Olika typer av flytande tätskikt

PMMA

Polymetylmetakrylatharts består av två komponenter och har en snabb torkningstid. Det syntetiska hartset är UV-beständigt och ETA-godkänt. Dessutom är detta flytande tätskikt färg- och tryckbeständigt och kan bearbetas vid väldigt låga temperaturer. Du behöver inte gå igenom många steg för att lägga tätskikt med varaktigt skydd.

PU

Polyuretan består endast av en komponent och eftersom du inte behöver blanda några produkter är PU mycket lätt att bearbeta. Även detta harts är ETA-godkänt, men måste bearbetas vid en temperatur på minst 5 ° C. Produkten är ångöppen och elastisk.

Ytbehandlingar och primers

Hos SOPREMA hittar du olika typer av ytbehandlingar och primers som gör att du kan skräddarsy tätskiktsprodukterna efter ditt projekts behov. Du kan exempelvis välja glidskydd, en slät beläggning eller plattor. Eller vad sägs om dekorativa infyllningsmaterial? Dessa ytbehandlingar finns i nästan alla RAL-färger.

SOPREMA tätskikt: ett brett spektrum av användning

SOPREMAS tätskiktslösningar används inte bara som takmaterial utan är även populära för andra ändamål. Oavsett om det är ett nytt bygg- eller renoveringsprojekt, så hjälper våra specialister dig mer än gärna att hitta rätt produkter i vårt breda sortiment.

Nedan har vi sammanfattat möjliga tillämpningar av SOPREMAs tätskikt.

Takkonstruktioner:

Andra konstruktioner:

SOPREMAS tätskiktslösningar

Våra taksystem: den perfekta kombinationen av tätskikt och isolering

En komplett takkonstruktion består naturligtvis av mer än bara tätskikt. Därför erbjder SOPREMA totala lösningar i form av system. Dessa system består av den perfekta kombinationen av ett vattentätande membran, ett isoleringsmaterial och passande tillbehör. Allt anpassat efter dina önskemål och ditt projekt.

Hos SOPREMA begränsar vi oss inte till produktion och försäljning av takmaterial. Vi erbjuder kompletta lösningar och tjänster för att ditt byggprojekt ska gå så smidigt som möjligt från början till slut. Vi hjälper dig gärna med:

Priser

Vi skapar en offert med skräddarsytt pris för ditt projekt.

Inspektion och rådgivning

Utan bindning vid renovering och restaurering.

Vägledning

vid alla typer av projekt.

Vi erbjuder även omfattande teoretiska och praktiska träningar för våra olika tätskiktssystem (bitumenbaserade, flytande och syntetiska). Träningarna är för alla, från nybörjare till expert. Du kan läsa mer om våra träningar och CLUB EXPERT här.

Letar du efter ett lämpligt takmaterial för ditt projekt?

I vår “Guide till vårt urval” hittar du möjliga lösningar.

Vill du veta mer om SOPREMA och våra tätskikt?

Kontakta oss gärna om du har frågor, funderingar eller om du vill göra en beställning.