Vill du att ditt platta tak ska hålla så länge som möjligt? Då ska du följa dessa tips.

 

Att lägga ett nytt tak är en stor investering och du vill självklart att det ska hålla så länge som möjligt – helst livet ut. Med en bra takkonstruktion, rätt takbeläggning och korrekt underhåll kan du maximera takets livslängd.

BEROENDE PÅ MATERIALET

Hur länge ditt tak håller beror på olika faktorer. En viktig faktor är typen av material du väljer för takbeläggningen.

Bitumenbaserade tätskikt har till exempel en längre livslängd. De håller i tiotals år, och högkvalitativa membran har till och med en livslängd på fyrtio år. Till exempel är tätskikten Sopralene MF 5500 kända för sin långa hållbarhet. Ytskiktet är viktigt för ett hållbart tak men helt avgörande är att applicera ett komplett vattentätt system: primer, ångspärr, isolering, underskikt och ytskikt.

TPO-tätskikt är väldigt populära i stora industriella projekt där pris-kvalitetsförhållandet spelar en viktig roll. Eftersom dessa membran inte innehåller något mjukningsmedel har de en längre livslängd.

LÅT EN FACKMAN LÄGGA DITT TAK

Dessutom beror takets kvalitet – och således livslängd – på hur det läggs. Låt därför alltid en erfaren expert göra jobbet. En fackman har nämligen alla färdigheter och kunskaper som behövs för att använda alla material och tekniker på rätt sätt. Det är ytterst viktigt att han eller hon är noggrann med att göra alla detaljer på taket vattentäta. Alsan Flashing är den rätta produkten för detta.

Visste du förresten att takläggare kan få utbildning och fortbildning i CLUB EXPERT, SOPREMAS utbildnings- och kunskapscenter i Grobbendonk?

ÅRLIGT UNDERHÅLL ÄR ETT MÅSTE

De flesta tak kräver endast lite underhåll men gynnas av årligt underhåll eller kontroll. Ta bort blad och smuts och reparera eventuella skador. Glöm inte att rensa takrännor så att regnvattnet kan rinna undan. Då håller din takbeläggning längre och du undviker dyra takreparationer.

FÖRLÄNG LIVSLÄNGDEN FÖR DITT PLATTA TAK MED ETT GRÖNT TAK

Ett grönt tak är inte bara vackert utan också ett perfekt skyddande lager för ditt tak. Ett bitumenbaserat tätskikt med ett sedumlager kan hålla i sextio år om du underhåller det väl.

Vill du veta om ditt tak håller hög kvalitet? Eller vill du förlänga takets livslängd? Ta kontakt med SOPREMA och boka en takinspektion utan förpliktelser.