APP och SBS-bitumen: en kort guide

 

Det är redan allmänt känt att bitumen lämpar sig perfekt som tätskikt. Kanske vet du också att ett bitumenbaserat tätskikt håller i cirka trettio år, är uv-beständigt och beträdbart. Men visste du att bitumen måste behandlas innan det kan användas som taktäckning? Först efter tillsats av polymerer och armering kan materialet användas som tätskikt på tak. Tänk på att det finns olika typer av bitumenbaserade tätskikt på marknaden och eftersom de behandlats på olika sätt har de olika egenskaper. I denna artikel förklarar vi vad SBS-bitumen och APP-bitumen är så att du vet vad du köper.

Vad är sbs-bitumen?

SBS-bitumen är sammansatt av elastomer. SBS står för styren-butadien-styren, ett syntetiskt gummi som ger bitumenbaserade takvåder högre elasticitet. Tack vare att materialet är smidigt, anpassar sig våderna till den underliggande konstruktionen, exempelvis isoleringen. Dessutom har bitumenbaserade SBS-membran utmärkt vidhäftning, vilket minskar risken för läckage.

För att uppnå god styrka hos SBS-bitumen måste mindre syntetmaterial tillsättas. Membranet är därför mindre uv-beständigt och måste täckas med skiffer eller granulat. I detta fall är SBS-membranen SOPRALENE MF 5500 eller SOPRALENE MF 5000 bra val, då ovansidan redan är skyddsbelagd med skiffer eller granulat vilket gör att solstrålarna inte når bitumenskiktet.

Dessa takpapp innehåller:

  • brandhämmande tillsatser
  • en armering av polyesterkomposit
  • och används både som enlagstäckning eller vid flerlagstäckning.

Produkterna går dessutom utmärkt att kombinera med ett bitumenbaserat flytande tätskikt för enkel tätning av de mest komplicerade ytorna.

Hur kan app-bitumen vara uv-beständigt?

Takvåder av APP-bitumen består av en kombination av bitumen och en plast kallad ataktisk polypropylen. Denna polymer ser till att den bitumenbaserade takbeläggningen förblir mjuk även vid extrema omgivningstemperaturer, då takbeläggningen tar över plastens egenskaper. Tack vare APP höjs nämligen mjukpunkten – temperaturen vid vilken materialet övergår från fast till flytande form – från 50 grader till 140–150 grader. Dessutom blir membranet uv-beständigt.

I dagens samhälle blir det allt viktigare att värna om vår planet och detta gäller självklart även för byggbranschen. Då APP-bitumen delvis består av plast är detta ett alternativ som trots sina egenskaper används allt mindre.

Läs även om bitumens egenskaper i jämförelse med EPDM.

Soprema Sverige – ett kundnära företag med lokala kontor

SOPREMA är ett familjeföretag med över 100-års erfarenhet av tätskikt och vi erbjuder 15-års garanti på våra högkvalitativa bituminösa membran (villkor gäller). I vårt kompletta sortiment hittar du även tillhörande primers, flytande- och syntetiska tätskikt samt isolering – allt du behöver för ditt tak på ett och samma ställe. Vet du inte vilket tätskikt som passar bäst för ditt projekt? Kontakta oss eller kom förbi ett av våra lokala kontor så hjälper vi dig gärna!