Vilka material för värmeisolering ska man välja? En översikt

 

Det är viktigt att värmeisoleringen i din fastighet håller hög kvalitet. Det förbättrar fastighetens energiprestanda och sänker dina uppvärmningskostnader avsevärt. Högkvalitativ värmeisolering är dessutom bättre för miljön. Därför blir isoleringsstandarderna allt striktare. Enligt den nya isoleringsstandarden 2020 måste hädanefter alla platta och lutande tak isoleras, även vid en renovering. Men hur väljer man rätt isoleringsmaterial? I den här artikeln hittar du en praktisk översikt av SOPREMA:s omfattande utbud av värmeisoleringsmaterial.

XPS – ett populärt isoleringsmaterial

Från och med slutet av 2020 kommer vi att tillverka hela vårt XPS-sortiment i den splitternya fabriken i Tongeren i provinsen Limburg. Processen för XPS-tillverkningen är miljövänlig och använder sig av sofistikerad C0²-teknik. Dessutom är materialet 100% återvinningsbart. XPS är ytterst lämpligt för isolering av parkeringsplatser, golv som belastas mycket samt hela klimatskalet. Detta isoleringsmaterial är dessutom okänsligt för fukt och skivorna har utmärkt tryckhållfasthet. 

Gemadrain har en inbyggd fuktspärr som är väldigt praktisk vid tätning av grundmurar. I vanliga fall måste man arbeta i två steg. Först läggs isolering och därefter en fuktspärr som leder vatten nedåt. Med Gemadrain besparar du tid och arbete eftersom detta isoleringsmaterial innehåller isolering och fuktspärr i en och samma produkt. 

EPS

Ett vanligare namn för EPS är frigolit. Detta material är enkelt och säkert att hantera. EPS-skivor som NEOSTIR 029 är ett bra val för isolering av platta tak. 

PIR och PUR

PIR och PUR är väldigt bra isoleringsmaterial med ett mycket lågt lambdavärde. Det krävs endast ett tunt skikt av dessa material för att uppnå utmärkt värmeisolering. PIR och PUR är lätta och därför enkla att hantera. De orsakar ingen irritation i ögon, hud och luftvägar. Och sist men inte minst: PIR och PUR är brandhämmande!

Träfiber

Arbetar du gärna med naturliga material? Då erbjuder PAVATEX perfekt isolering med träfiber, tillverkad av träavfall från sågverk. Tillverkningen av träfiber kräver mindre energi än tillverkningen av andra isoleringsmaterial. Träfiber är alltså en miljövänlig produkt. Materialet har även många andra fördelar: det andas, har ljudisolerande egenskaper och är ett brandsäkert val. Vid brand bildas nämligen ett karboniserat skikt på ytan av PAVATEX-panelerna. Tack vare detta skikt släpper panelerna inte genom något syre och förhindrar på så vis att elden sprider sig. Det är därför populärt att kombinera träfiberisolering med en träregelstomme. Materialet är även lämpligt för isolering av ventilerade väggar, kombinationer med puts och till och med för cirkulärt byggande. 

Vill du veta mer om våra olika isoleringsmaterial? Tveka då inte att kontakta oss.