
Fram till nyligen hamnade komplexa PET-förpackningar som ogenomskinliga mjölkflaskor och flerskiktsförpackningar i förbränningsugnar eller på sophögen. “Det måste finnas ett miljövänligare sätt!”, tänkte SOPREMA Group. Därför öppnade vi den första återvinningsanläggningen i världen som erbjuder en lösning på detta problem. Tack vare SOPRALOOP kan vi omvandla gamla plastförpackningar till polyol, en av de viktigaste beståndsdelarna i PUR-isoleringsskum.
Resultatet av en effektiv eco-sourcingpolicy
Under se senaste tjugo åren har SOPREMA Group arbetat med en effektiv eco-sourcingpolicy. Vi strävar efter att byta ut petrokemiskt framställda råvaror mot ekologiska alternativ från växtbiomassa eller materialåtervinning. Nu tar vi ytterligare ett steg framåt genom bearbetning av komplexa PET-förpackningar. Denna teknik har aldrig tidigare tillämpats industriellt på plastförpackningar. Tack vare grundliga studier och en investering på sju miljoner euro har vi skapat avsättningsmöjligheter för återvunnen plast. Den unika återvinningsprocessen i SOPRALOOP-produktionslinjen i Strasbourg ser ut så här:
- Steg 1: Komplexa PET-förpackningar levereras i balar.
- Steg 2: Placering på en mekanisk återvinningslinje.
- Steg 3: Optisk sortering för att avlägsna förorenande material.
- Steg 4: Undervattensrengöring av förpackningarna och finfördelning till flagor.
- Steg 5: Separation av flagorna baserat på täthet för att avlägsna återstående smuts.
- Steg 6: Kemisk återvinning i den första reaktorn, följt av tillförsel av tillsatser i den andra reaktorn.
- Steg 7: Framställning av polyol, en viktig beståndsdel i PUR-isoleringsskum.
- Steg 8: Transport av polyol till SOPREMA:s två polyuretanfabriker i Saint-Julien-du-Sault (Frankrike) och Hof (Duitsland).
- Steg 9: Produktion av paneler av PUR-isoleringsskum för byggnader.
SOPRALOOP får stöd av Citeo
Denna globala nyhet får stöd av Citeo, ett franskt företag som är specialiserat på återvinning av hushållsförpackningar. Tillsammans med denna partnerorganisation vill vi påbörja ett – för närvarande obefintligt – franskt insamlingsflöde genom att samla in PET-förpackningar och bearbeta dem i olika sorteringsanläggningar. Tack vare detta värdefulla samarbete kan SOPRALOOP-anläggningen leverera material till SOPREMA Groups två polyuretanfabriker (Saint-Julien-du-Sault och Hof) som ligger på ungefär samma avstånd från Strasbourg.
Produktionslinjen fortsätter växa
Under det första året förväntar vi oss att SOPRALOOP-produktionslinjen har en bearbetningskapacitet på 3000 ton komplexa PET-förpackningar, som i sin tur ger 5500 ton polyol. Denna kapacitet kommer att fördubblas eller till och med tredubblas under de kommande fem åren. I framtiden, när vi har mer erfarenhet, är vårt mål att utöka polyolproduktionen ytterligare. På så sätt begränsar vi påverkan av plast på miljön och utvecklar högkvalitativa, återvunna material.
Vill du veta mer om SOPRALOOP? Tveka då inte att kontakta oss.