Naturlig isolering: inte bara en trend

 

Användning av naturlig isolering är ett växande trend. Inte konstigt eftersom dessa material erbjuder en rad fördelar. Upptäck PAVATEX, naturliga isoleringsmaterial från SOPREMA.

Naturlig isolering – vad innebär det?

Naturlig isolering tillverkas av hundra procent naturliga material såsom träfiber, lin, hampa, fårull, kork, osv. Dessa isoleringsmaterial erbjuder viktiga fördelar jämfört med vanliga traditionella isoleringsmaterial. Först och främst erbjuder de bättre och miljövänligare isolering. Naturlig isolering innebär kvalitativ och hållbar isolering.

Träfiberisolering

Ett av de högkvalitativa naturliga isoleringsmaterialen på marknaden är träfiberisolering. Denna typ av isoleringsmaterial tillverkas av fibrer från barrträ. Träavfall hämtas hos olika sågverk. Träavfallet defibreras och används som råvara i träfiberskivor.

Träfiberisolering har många fördelar:

  • Miljövänlig:

Denna typ av isolering tillverkas av träavfall och är alltså 100 % återvunnet. Under tillverkningen kan en våt eller torr process användas. I den våta tillverkningsprocessen används trädens naturliga bindemedel lignin som bindemedel för fibrerna. I den torra processen använder vi ett Natureplus©-certifierat bindemedel. Tack vare den avancerade tillverkningsprocessen kan vi begränsa mängden bindemedel. I slutet av materialets långa livslängd kan det återvinnas på nytt. Det kan även komposteras eller användas för elproduktion!

  • Utmärkt värmeisolering

Isoleringsmaterial baserade på träfiber har precis som trä ett naturligt högt isoleringsvärde (lambdavärde 0,036 W/mK till 0,047 W/mK). Det sänker din värmekostnad avsevärt. På sommaren kan du njuta av materialets höga värmelagringskapacitet. Den gör att värmen inte kommer in i huset. Isoleringsmaterialet avger dessutom värme till utomhusluften på natten.

  • Utmärkt ljudisolering

Tack vare träfiberisoleringens höga vikt och porösa struktur erbjuder detta material utmärkt ljudisolering.

  • Brandsäker:

Vid brand bildas ett karboniserat lager på ytan av Pavatex-panelerna. Tack vare detta lager är panelerna ytterst stabila och förhindrar att syre tränger igenom och förstärker branden.

Med PAVATEX erbjuder SOPREMA ett komplett utbud av isoleringsmaterial baserat på träfiber. Vår senaste produkt, Pavaflex Plus, har det bästa isoleringsvärdet på marknaden för naturlig isolering.

Alla vinner på det

Inte bara miljön och byggmästaren vinner på användningen av PAVATEX. Den erbjuder även fördelar för byggnadsarbetare.

  • Enkel att skära till valfri form
  • Snabb att montera
  • Irriterar inte huden

Som du märker: naturlig isolering är inte bara en övergående trend. PAVATEX-serien har ett stort utbud av naturliga isoleringsmaterial för olika ändamål och många tydliga fördelar för miljön, byggmästaren och byggnadsarbetaren.

Vill du också dra fördel av naturlig isolering? Ta kontakt med oss så kan vi berätta mer om naturlig isolering.

Läs mer i broschyren “Träfiberisolering Fördelar