Fördelarna med bitumenbaserade tätskikt för tak

Under de senaste decennierna har utbudet av tätskikt för tak utvecklats i ett rasande tempo. Utöver de klassiska bitumenbaserade tätskikten – som i folkmun kallas “takpapp” – finns idag många andra typer av takbeläggning. Ändå är membran av bitumen alltjämt populära, då denna typ av takbeläggningen har många fördelar.

Vad är bitumen?

Bitumen är ett trögflytande ämne som består av olika kolväten. Det framställs ur petroleum, men kan även skapas helt naturligt ute i naturen. Bitumen är ursprungligen svart och trögflytande, och dess konsistens skiljer sig beroende på temperatur. Vid höga temperaturer, typiskt över 120 grader, blir den svenska bitumen flytande och när temperaturen är lägre blir materialet hårt och elastiskt. Även vid rumstemperatur behåller bitumen sin hårda konsistens.

Hur används bitumen?

En av bitumens främsta användningsområden är som bindningsmedel i asfalt, vilket även är anledningen till att bitumen ibland kallas för ‘asfalt’. Det är även ett populärt material att använda som tätskiktsmatta på tak. Nedan listar vi de 8 viktigaste egenskaperna hos bitumenbaserade tätskikt på tak.

Den främsta fördelen med bitumenbaserade tätskikt är den långa livslängden. Vanligen håller ett tak med ett tätskiktssystem av bitumen i tiotals år. Det har bevisats att membran av högsta kvalitet håller i upp mot fyrtio år. Dessutom kräver denna typ av takbeläggning ytterst lite underhåll. Periodiskt underhåll förlänger dock din takpapps livslängd.

Bitumenbaserade tätskikt kompletteras ofta med polymerer och förstärks med olika sorters armering. Det innebär att materialet har en väldigt stor mekanisk motståndskraft, vilket innebär att det är ytterst beständigt mot stötar och annan belastning utifrån. Bituminösa ytskikt modifieras oftast med SBS eller APP och har alltid en stark armering av kompositpolyester.

Bitumenbaserade membran är ett utmärkt val som tätskikt för platta- och låglutande tak, men det skyddar även andra takformer på bostäder, skolor, kontor och höghus mot väder och vind. Det går dessutom att användas för tätning av bland annat broar, gröna tak (här behövs ett rotbeständigt tätskikt) och grunder.

Bitumenbaserade tätskikt är miljövänliga. De håller länge och kan också energiåtervinnas. När ett bituminöst tak närmar sig slutet av sin livslängd kan du dessutom enkelt täcka det med ett nytt bitumenbaserat tätskikt. Du behöver därför inte ta bort taket utan kan förlänga dess livslängd med 30 till 40 år.

Bitumenbaserade tätskikt är väldigt prisvärda. Om du har de kunskaper som krävs är materialet dessutom enkelt att arbeta med, vilket innebär färre arbetstimmar.

Bitumenbaserade tätskikt är perfekt lämpade för renovering av befintlig bituminös takbeläggning. Tätskikten fungerar som högkvalitativt ytskikt och de fördelar ångtrycket jämnt över taket, vilket förebygger blåsbildning.

Bitumen är ett svårantändligt material som hindrar att eld kan sprida sig längst med taket. Alla bitumenmattor för exponerat tätskikt från SOPREMA uppfyller den europeiska standarden, BROOF (t2), beträffande brandsäkerhet både på platta- och låglutande tak och för andra takkonstruktioner.

Tätskikt av bitumen passar utmärkt för återvinning av regnvatten. Regnvatten är gratis, till skillnad från kranvatten, och kan bl.a. användas för att vattna trädgården eller att tvätta kläder. Ett  system för att återvinna regnvatten installerar du för bästa resultat på platta- och låglutande tak.

Finns det några nackdelar med bitumen på tak?

Trots att bitumen framställs av råolja, begränsas den negativa miljöpåverkan tack vare den  långa livslängden. När det är dags för renovering av taket behöver du inte ta bort den gamla takpappen, utan kan lägga ny ovanpå. En annan nackdel kan vara att bitumen släpper emissioner, vilket kan avge en stark lukt. Vilket gör att bitumen inte alltid passar som tätskikt i en fastighets krypgrund. Använder du rätt produkter, slipper du dock detta problem.

Vad är skillnaden mellan APP- och SBS-bitumen?

Bitumen kan användas som tätskikt på tak efter att polymerer och armering är tillsatta. Möjligheten uppstår genom två alternativ: SBS och APP. SBS-bitumen består av elastomer och är ett extremt flexibelt membran som enkelt anpassar sig till den underliggande konstruktionen. Då färre syntetmaterial är tillsatta i SBS-bitumen är det inte UV-beständigt. SBS-bitumenmattor är därför täckta med skiffer eller granulat. APP-bitumen är å andra sidan UV-beständigt, då materialet består av en plast som kallas ataktisk polypropylen. Bitumen tar över plastens egenskaper och förblir flexibel, även vid extrema omgivningstemperaturer.

Vad är skillnaden mellan bitumen och tjära?

Både bitumen och tjära är viskösa svarta vätskor som kan användas för vattentätning. Medan bitumen främst bildas av kolväten i samband med oljeavlagringar, kan tjära bildas både av olja eller trä. En annan skillnad är att bitumen kan förekomma i fast form, medans tjära huvudsakligen förekommer som en viskös vätska.

Välj bitumenbaserade tätskikt för ditt tak

Utvecklingen av bituminösa takmembran är SOPREMAs huvudsakliga verksamhet. Hos oss hittar du allt du behöver inom tätskikt och isolering på ett och samma ställe. Vi erbjuder ett varierat utbud av SBS-modifierad bitumen, polymerbitumen och flytande tätskikt som alla har specifika egenskaper. Vill du veta mer om vårt utbud av bitumenbaserade tätskikt för tak? Kontakta oss gärna för mer information!