Bitumenbaserade tätskikt: 6 egenskaper som gör skillnad

 

Under de senaste decennierna har det hänt mycket inom takläggning. Utöver de klassiska bitumenbaserade tätskikten – som i folkmun kallas “takpapp” – finns idag många andra typer av takbeläggning. Ändå är bituminösa membran alltjämt populära. Och med rätta, för denna typ av takbeläggning har många fördelar. Vi har sammanställt de sex viktigaste egenskaperna.

1. Exceptionell livslängd

Den största fördelen med bitumenbaserade tätskikt? Den långa livslängden. Vanligen håller bitumentak i tiotals år. Det har bevisats att membran av högsta kvalitet håller så länge som fyrtio år. Dessutom kräver denna typ av takbeläggning ytterst lite underhåll. Årligt underhåll förlänger dock takbeläggningens livslängd.

2. Utmärkt motståndskraft

Bitumenbaserade tätskikt kompletteras ofta med polymerer och förstärks med olika sorters armering. Det innebär att materialet har en väldigt stor mekanisk motståndskraft, vilket innebär att det är ytterst beständigt mot stötar och annan belastning utifrån. Bituminösa ytskikt modifieras ständigt med SBS eller APP och har alltid en stark armering av kompositpolyester.

3. Mångsidigt

Bitumenbaserade tätskikt skyddar inte bara tak på bostäder, skolor, kontor och flervåningshus mot väder och vind, du kan också använda dem för tätning av bland annat brobanor, gröna tak (när det gäller rotbeständiga tätskikt) och grundmurar.

4. Hållbart

Bitumenbaserade tätskikt är miljövänliga. De håller länge och kan också återvinnas till nya tätskikt. När ett bituminöst tak närmar sig slutet av sin livslängd kan du dessutom enkelt täcka det med ett nytt bitumenbaserat tätskikt. Du behöver därför inte ta bort taket utan kan förlänga dess livslängd med 30 till 40 år.

5. Bra pris-kvalitetsförhållande

Bitumenbaserade tätskikt är väldigt prisvärda. Om du har de kunskaper som krävs är materialet dessutom enkelt att arbeta med, vilket medför färre arbetstimmar.

6. Perfekt för renovering

Bitumenbaserade tätskikt är perfekt lämpade för renovering av befintlig bituminös takbeläggning. Tätskikten med therm-remsor har nämligen en dubbel funktion: de fungerar som högkvalitativt ytskikt och de fördelar ångtrycket jämnt över taket vilket förebygger blåsbildning.

Välj bitumenbaserade tätskikt

Utvecklingen av bituminösa takmembran utgör SOPREMA:s kärnverksamhet. Hos oss hittar du ett varierat utbud baserat på modifierad bitumen, elastomer (SBS), plastomer (APP) eller polymerbitumen, som alla har specifika egenskaper. Våra bitumenbaserade tätskikt är dessutom en äkta lokal stolthet: våra tekniska certifikat, till exempel ATG och KOMO, utmärker oss bland jämförbara tillverkare.